استخراج و شناسایی ترکیبهای معطر اسانس تودههای ژنتیکی مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) در شرایط کشت شده و عرصههای طبیعی
(ندگان)پدیدآور
اکبرینیا, احمدسفیدکن, فاطمهرزاز هاشمی, سیدرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) گیاهی از خانواده Lamiaceaeو انحصاری ایران میباشد. این گیاه علاوه بر استفاده سنتی از نظر کاربرد در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی نیز حائز اهمیت است. سه توده ژنتیکیاین گونه جمعآوری شده از استان قزوین در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه کشت شد. سرشاخههای گلدار آنها از پایههای سه ساله در چینهای مختلف برداشت شده و مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. از سرشاخههای خشک شده به روش تقطیر با آب به مدت 3 ساعت اسانسگیری بعمل آمد و میزان اسانس براساس درصد ماده خشک محاسبه شد. در عرصه طبیعت شنین با 3/3% بالاترین میزان اسانس و پس از آن آبگرم با 3% و آروچان با 21/2% در مرتبههای بعدی قرار گرفتند. در مزرعه میزان اسانس تودههای ژنتیکی در چینهای مختلف روند یکسانی نشان نداد. در چینهای اول و دوم آبگرم و در چین سوم آروچان بیشترین اسانس را دارا بودند. بیشترین کاهش اسانس در مقایسه بین گیاهان کشت شده و عرصه طبیعت مربوط به شنین بود. از لحاظ میزان تیمول بین تودهها در نمونههای جمعآوری شده از طبیعت در دامنه 35% تا 36% بود. اما در شرایط کشت شده بیشترین میزان تیمول مربوط به چین سوم آبگرم (6/49%) و بعد چین دوم آروچان (3/38%) و چین اول شنین (1/38%) بود. کارواکرول در نمونههای طبیعت حدود 1% و بیشتر از نمونههای کشت شده بود.
کلید واژگان
مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.)اسانس
تیمول
گاما-ترپینن
پارا-سیمن
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2009-10-231388-08-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزویناستاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
مربی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین
شاپا
1735-09052383-1243



