فعالیتهای ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی، هماتولوژی و سمیت سلولی اسانس لیموترش (Citrus limon L.)
(ندگان)پدیدآور
شرفی, سیده مریمرسولی, ایرجقدری, طلوعاللهجلالی ندوشن, محمدرضارضایی, محمدباقر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مطالعه حاضر فعالیتهای ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی، هماتولوژی و سیتوتوکسسیته اسانس لیموترش (Citrus limon L.) مورد آزمایش قرار گرفت. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس لیمو براساس حساسترین به مقاومترین بهترتیب زیر بود: E.coli> K. pneumonia> S. aureus> Streptococcus faecalis> Candida albicans> P. aeruginosa K. pneumonia> S. aureus> Streptococcus faecalis> Candida albicans> P. aeruginosa S. aureus> Streptococcus faecalis> Candida albicans> P. aeruginosa Streptococcus faecalis> Candida albicans> P. aeruginosa Candida albicans> P. aeruginosa P. aeruginosa. حداقل غلظتهای مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانس تازه تعیین گردید. اسانس، خاصیت کشندگی و مهارکنندگی میکروبی خوبی بجز در خصوص Pseudomonas aeruginosa نشان داد. از این رو خاصیت آنتیاکسیدانی اسانس با روش بتا-کاروتنزدایی انجام و نتایج مقایسهای آنها با آنتیاکسیدانهای سنتتیک استاندارد انجام شد. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید به وسیله اسانس لیمو تقریباً برابر یا بیش از قدرت آنتیاکسیدانهای سنتتیک BHT و BHA بود. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکالزدایی اسانس لیمو μg/ml 81/22 بود. بهطوری که محتوای فنلی و ظرفیت DPPHزدایی برای هر اسانس مشخص و بعد نسبت بین محتوای فنلی و ظرفیت DPPHزدایی تعیین گردید. فنل کل اسانس خالص لیمو μgGAE/mg 43/57 بود. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید به وسیله اسانس لیمو تقریباً برابر یا بیش از قدرت آنتیاکسیدانهای سنتتیک BHT و BHA بود. قدرت آنتیاکسیدانی احیا فریک در سرم خون موشهایی که به مدت یک ماه و روزانه به میزان 100 میکرولیتر اسانس گاواژ شده بودند افزایش نشان داد. بهنحوی که تأثیرات درمانی در نتیجه تغذیه اسانس توسط موشها در خون آنها دیده شد. غلظت 50% کشندگی (IC50) اسانس لیمو بر علیه سلولهای Hela و خون محیطی بهترتیب 97/0 و 57/0 میکروگرم در هر میلیلیتر تعیین گردید. بنابراین نتایج نشان میدهد که اسانس لیمو با احتیاط و فقط پس از تعیین دوز مورد مصرف قرار گیرد.
کلید واژگان
ضد میکروبیسیتوتوکسسیته
آنتیاکسیدان
روغنهای اسانسی
لیموترش (Citrus limon L.)
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2010-10-231389-08-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهراناستاد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
دانشیار، گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران
استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
شاپا
1735-09052383-1243



