بررسی اثر سطوح مختلف مخلوط گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و پارامترهای بیوشیمیایی و سلولهای سفید خون جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
نوبخت, علیرحیمزاده, محمدرضاصفامهر, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاهان دارویی و مشتقات آنها به عللی نظیر راحتی کاربرد، فراوانی و نداشتن اثرهای سوء قابل توجه بهعنوان افزودنیهای اثربخش در طیور مورد استفاده قرار میگیرند. در این راستا آزمایشی بهمنظور ارزیابی اثر سطوح مختلف مخلوط گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی در مراحل آغازین و رشد بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجههای بیوشیمیایی و سلولهای سفید خون جوجههای گوشتی انجام شد. در این آزمایش تعداد 324 قطعه جوجهی گوشتی سویهی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه جوجه) از سن 1 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل 1) شاهد (بدون استفاده از گیاهان دارویی) و در گروههای دیگر مخلوط گیاهی مورد استفاده بهترتیب در دورههای آغازین و رشد عبارت بودند از: 2) 75/0% در هر دو دوره، 3) صفر و 75/0%، 4) 75/0% و صفر، 5) 5/1% و 75/0%، 6) 75/0% و 5/1%، 7) صفر و 5/1%، 8) 5/1% و صفر و 9) 5/1%. نتایج بدستآمده نشان داد که استفاده از سطوح مختلف از مخلوط گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی در مراحل آغازین و رشد دارای اثرهای معنیداری بر عملکرد، ویژگیهای لاشه و سلولهای سفید خون جوجههای گوشتی میباشد (05/0 > p). بر این اساس، بالاترین مقدار افزایش وزن روزانه (75/59 گرم)، بهترین ضریب تبدیل غذایی (9/1)، بالاترین درصد لاشه (04/74) و بیشترین درصد سنگدان (77/2) در گروه آزمایشی 3 و بهترین سطح سلولهای سفید خون در گروه آزمایشی 9 مشاهده گردید، هر چند که در این موارد تفاوت معنیداری بین گروههای آزمایشی با گروه شاهد وجود نداشت.
کلید واژگان
متغیرهای بیوشیمیاییجوجهی گوشتی
کیفیت لاشه
ایمنی
گیاهان دارویی
عملکرد
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-04-211392-02-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغهدانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه
شاپا
1735-09052383-1243



