تأثیر قارچهای میکوریزا بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis L.) در شرایط کمبود آب
(ندگان)پدیدآور
سلیمانی, فاروقپیرزاد, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بعضی از گیاهان زراعی از قابلیت مقاومت در برابر تنشهای محیطی برخوردارند، بهطوری که با مکانیزم عمل خود مانع از تولید بیشتر اکسیژنهای رادیکال آزاد شده و یا با اکسیژنهای رادیکال آزاد تولیدی مقابله میکنند. بر این اساس، بهمنظور بررسی اثر گونههای قارچی با رابطه میکوریزایی بر خصوصیات اکوفیزیولوژیکی گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.)، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1391 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل گونههای قارچ میکوریزا (Glomus mousseae، G. intraradicese، G. fasiculatum، G. claroideum، Acaulospora longula و شاهد بدون میکوریزا) و آبیاری در چهار سطح (آبیاری در 80، 70، 60 و 50 درصد ظرفیت زراعی) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر آبیاری و میکوریزا بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز، و اثر متقابل بین آبیاری و میکوریزا روی درصد کلونیزاسیون، فعالیت کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز معنیدار بود. ترتیب بیشترین میزان آلودگی ریشه زوفا با G. mosseae، G. intraradices، G. fasiculatum، G. claroideum و A. longula در مقایسه با شاهد بود که با افزایش شدت تنش درصد کلونیزاسیون با همین ترتیب افزایش بیشتری داشت. بالاترین فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در برگ گیاهان تلقیح شده با G. mosseae،G. fasiculatum،G. fasiculatum و G. claroideum بهترتیب در ظرفیتهای زراعی 50، 60، 50 و 50 بدست آمد. بیشترین میزان آسکوربات پراکسیداز هم متعلق به آبیاری در 50 درصد ظرفیت زراعی بود. بهطور کلی نتایج این بررسی حکایت از آن داشت که گونههای میکوریزا با خنثی کردن اثرات رادیکالهای آزاد، افزایش پایداری غشاء سلولی و میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در تعدیل تنش کمبود آب مؤثر بودند.
کلید واژگان
آسکوربات پراکسیداززوفا (Hyssopus officinalis L.)
سوپراکسید دیسموتاز
ظرفیت زراعی
کاتالاز
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2016-01-211394-11-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترای تخصصی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایراندانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



