بررسی تأثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و تراکم کاشت بر عملکرد گل و شاخصهای رشدی زعفران (Crocus sativus L.)
(ندگان)پدیدآور
احمدی, فریدهامینی فرد, محمد حسینخیاط, مهدیصمدزاده, علیرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثرات اسید هیومیک و تراکم کاشت بر عملکرد گل و شاخصهای رشدی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در سال 1394 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح اسید هیومیک (0، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم کاشت (50، 75 و 100 بنه در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که اسید هیومیک بر وزن تک گل، وزن تر و خشک کلاله معنیدار بود، اما تعداد گل در مترمربع، طول کلاله و خامه تحت تأثیر اسید هیومیک قرار نگرفت. بیشترین وزن تک گل (0.36 گرم در مترمربع) در تیمار 5 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کمترین آن (0.33 گرم در مترمربع) در تیمار شاهد بدست آمد. همچنین نتایج، نشاندهنده تأثیر معنیدار اسید هیومیک بر اجزاء برگ (طول، وزن تر و خشک) و رنگیزههای آن (کلروفیل a، b، کلروفیل کل و سبزینگی) بود، بهطوری که بیشترین وزن تر و خشک برگ، سبزینگی و کلروفیل کل در تیمار 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کمترین آنها در شاهد مشاهده شد. تراکم کاشت نیز تعداد، عملکرد گل، طول کلاله، همچنین طول و وزنتر و خشک برگ را تحت تأثیر خود قرار داد. بهطوری که بیشترین تعداد (22.25 عدد در مترمربع) و عملکرد گل (8.22 گرم در مترمربع) در تیمار 100 بنه در مترمربع مشاهده شد. همچنین برهمکنش اسید هیومیک و تراکم کاشت نیز بر عملکرد گل، طول و وزنخشک کلاله، طول و وزن تر برگ و کلروفیل b تأثیرگذار بود. براساس نتایج این آزمایش به نظر میرسد، استفاده از اسید هیومیک و تراکم مطلوب کاشت میتواند نقش مؤثری در افزایش عملکرد و رشد زعفران داشته باشد.
کلید واژگان
کود آلیعملکرد گل
فلورسانس کلروفیل
سبزینگی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-06-221396-04-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایراناستادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
مربی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



