اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه، عملکرد اسانس و قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد اکسیژن در اکوتیپهای سیاهدانه (Nigella sativa L.)
(ندگان)پدیدآور
فرهودی, روزبهمدحج, عادل
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه و اسانس، ویژگی آنتیاکسیدانی اسانس و میزان تجمع اسمولیتهای سازگار در برگ دو اکوتیپ سیاهدانه (Nigella sativa L.)، این تحقیق در سال زراعی 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. چهار سطح آبیاری براساس 90، 80، 70 و 60 درصد ظرفیت زراعی مزرعه در کرت اصلی و اکوتیپهای کاشمر و شهرضا بهعنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی ملایم، متوسط و شدید بهترتیب عملکرد دانه سیاهدانه توده کاشمر را 2.4، 20.2 و 40.1 درصد و عملکرد دانه توده شهرضا را 6.2، 38.1 و 63 درصد در مقایسه با شرایط نرمال کاهش داد. کاهش عملکرد دانه در شرایط تنش شدید بهدلیل کاهش معنیدار تعداد کپسول و دانه در کپسول بود. عملکرد اسانس تودههای کاشمر و شهرضا در شرایط تنش خشکی شدید نسبت به شاهد بهترتیب 18% و 54% کاهش یافت. البته توده کاشمر دارای میزان کربوهیدرات و پرولین بیشتری در شرایط تنش نسبت به توده شهرضا بود. این ویژگی باعث شد که توده کاشمر از محتوی نسبی آب بیشتر و شیب تغییرات عملکرد دانه و عملکرد اسانس کمتری نسبت به توده شهرضا برخوردار باشد. در شرایط شاهد و تنش خشکی شدید بهترتیب 85% و 93% اجزای تشکیلدهنده اسانس توده کاشمر و 82% و 93% اجزای اسانس توده شهرضا شناسایی شد. تنش خشکی موجب افزایش درصد اسانس در هر دو توده شد و اسانس توده کاشمر خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری داشت. بهطور کلی در شرایط تنش ملایم بهدلیل افزایش درصد اسانس و عدم کاهش معنیدار عملکرد دانه، بیشترین عملکرد اسانس هر دو توده بدست آمد. از اینرو به نظر میرسد اعمال تنش ملایم کنترل شده باعث بهبود ویژگیهای کیفی سیاهدانه بدون اثر بر عملکرد کمّی آن میشود.
کلید واژگان
آنتیاکسیدانپارا-سیمن
درصد اسانس
محتوی نسبی آب
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایراندانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



