| dc.contributor.author | صفایی, لیلی | fa_IR |
| dc.contributor.author | زینلی, حسین | fa_IR |
| dc.contributor.author | افیونی, داوود | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T07:40:51Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T07:40:51Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T07:40:51Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T07:40:51Z | |
| dc.date.issued | 2019-07-23 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-05-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2018-04-17 | en_US |
| dc.date.submitted | 1397-01-28 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | صفایی, لیلی, زینلی, حسین, افیونی, داوود. (1398). ارزیابی تغییرات عملکرد کمّی و کیفی اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) در شرایط تنش شوری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, 35(3), 367-380. doi: 10.22092/ijmapr.2019.121434.2298 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1735-0905 | |
| dc.identifier.issn | 2383-1243 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2019.121434.2298 | |
| dc.identifier.uri | https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_119627.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/326733 | |
| dc.description.abstract | شناسه دیجیتال (DOR):<br />98.1000/1735-0905.1398.35.367.95.3.1575.1610<br /><br /> بهمنظور بررسی اثر شوری آب آبیاری بر عملکرد کمّی و کیفی اسانس رازیانه (<em>Foeniculum vulgare</em> Mill.)، آزمایشی بهصورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط زراعی انجام شد. تیمارهای آزمایشی چهار ژنوتیپ رازیانه شامل دو رقم P11-820065 آلمانی و 11486 اروپایی و دو ژنوتیپ بومی همدان و لرستان بودند. تیمارهای شوری آب آبیاری نیز شامل سه سطح 2 (شاهد)، 5 و 8 دسیزیمنس بر متر بود. برای استخراج اسانس از دستگاه کلونجر استفاده شد. نتایج نشان داد که شوری بر کلیه صفات به استثناء آلفا-پینن، میرسن و درصد اسانس معنیدار بود. ژنوتیپها نیز از نظر آنتول، آلفا-فلاندرن، گاما-ترپینن، درصد و عملکرد اسانس تفاوت معنیداری نشان ندادند. برهمکنش ژنوتیپ در شوری بر کلیه صفات اثر معنیداری داشت. ژنوتیپ P11-820065 بیشترین درصد اسانس (3.90%)، عملکرد اسانس (91.41 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد خشک بذر (2359.7 کیلوگرم در هکتار) را در سطح شوری شاهد دارا بود، ولی با افزایش سطح شوری روند کاهش عملکرد بذر و اسانس در ژنوتیپهای غیربومی با شیب تندتری نسبت به ژنوتیپهای بومی بود. میزان آنتول بهعنوان مهمترین ترکیب رازیانه نیز تا شوری 5 دسیزیمنس بر متر افزایش و بعد کاهش نشان داد که روند تغییرات آن عکس میزان اسانس بود. براساس نتایج این تحقیق، در شرایط شوری آب آبیاری ژنوتیپهای بومی به علت تحمل بیشترشان نسبت به استرس شوری، از بازده اقتصادی بالاتری برخوردار بودند. شوری آب بر نوع مواد تشکیلدهنده اسانس بیتأثیر بود و تنها مقادیر این ترکیبها تحت تأثیر آن قرار گرفت. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور | fa_IR |
| dc.publisher | Research Institute of Forests and Rangelands | en_US |
| dc.relation.ispartof | تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2019.121434.2298 | |
| dc.subject | اسانس | fa_IR |
| dc.subject | شوری | fa_IR |
| dc.subject | رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) | fa_IR |
| dc.subject | بذر | fa_IR |
| dc.title | ارزیابی تغییرات عملکرد کمّی و کیفی اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) در شرایط تنش شوری | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | مربی پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 35 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 367 | |
| dc.citation.epage | 380 | |