اثرهای ضد قارچی دود مایع حاصل از پیرولیز ضایعات توتون روی قارچهای بیماریزای گیاهی
(ندگان)پدیدآور
صرافی, یعقوبمرادی رباطی, غلامرضافاطمی, محمدحسین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.109.93.1.1575.1610 هدف از این مطالعه، بررسی اثرهای ضد قارچی دود مایع تولید شده از ضایعات توتون و همچنین شناسایی و اندازهگیری ترکیبهای مؤثره آن بود. ضایعات در کوره در شرایط بدون اکسیژن پیرولیز شد و دود حاصل با استفاده از مبرّد خنک شده و تبدیل به دود مایع شد. بررسی اثرهای ضد قارچی دود مایع با استفاده از سه نوع قارچ Rhizoctonia solani، Sclerotinia sclerotiorum و Phytophthora nicotianae که بهترتیب عامل بیماری ساق زخم، پوسیدگی یقه و ساق سیاه توتون میباشند در غلظتهای صفر، ۲۵۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۲۰۰۰ و ppm۴۰۰۰ دود مایع به روش اختلاط با محیط کشت انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تأثیر دود مایع بر قارچها نشان داد که تأثیر دود مایع، غلظت و اثر متقابل دود مایع بر غلظت روی قارچها در سطح احتمال 1% آماری معنیدار میباشد. نتایج مقایسه میانگین تأثیر دود مایع بر قارچها نشان داد که نمونه دود مایع حاصل از پیرولیز ۲۵% دمار توتون + ۷۵% خرده برگ توتون در غلظت ppm۴۰۰۰ رشد میسیلیوم قارچهای بیماریزای فوق را 100% کنترل مینماید. همچنین دود مایع تولید شده از تیمار بالا در غلظتهای پایین نیز رشد میسیلیوم قارچهای Rhizoctonia solani و Sclerotinia sclerotiorum را 100% کنترل نمود. براساس گزارش نتایج تحقیقات، حضور ترکیبهای فنولی، اسیدهای آلی و آلکالوئیدی در دود مایع عامل خواص ضد قارچی آن است. بنابراین استخراج این ترکیبها از دود مایع انجام شده و آنالیز کیفی بهوسیله روش کروماتوگرافی گازی اسپکتروسکوپی جرمی (GC/MS) و آنالیزهای کمّی برای اندازهگیری فنول کل و ترکیبهای آلکالوئیدی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری انجام شد. مقایسه نتایج نشان داد که اثرهای کنترلی ترکیبهای آلکالوئیدی بیشتر از ترکیبهای فنولی و اسیدی در دود مایع تولید شده از ضایعات توتونی است. نتایج این تحقیق نشان از توان بالای دود مایع در مهار زیستی قارچهای بیماریزا دارد.
کلید واژگان
زیستتودهمهار زیستی
پیرولیز
فنول
نیکوتین
دود مایع
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشیار، گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایراندانشجوی دکترا، گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
استاد، گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



