بررسی تغییرات عملکرد و اجزای اسانس گیاه Hyssopus officinalis L. تحت تأثیر محلولپاشی عناصر روی، آهن و منگنز
(ندگان)پدیدآور
امینی, محمدیوسف زاده, سعیدسادات اسیلان, کمال
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی سولفات آهن، روی و منگنز بر میزان و اجزای اسانس زوفا، آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرند اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، محلولپاشی آهن، روی، منگنز، آهن+ روی، آهن+ منگنز، روی+ منگنز و آهن+ منگنز+ روی بودند. نتایج نشان داد محلولپاشی بر تمامی صفات مورد مطالعه بجز میزان سیس-پینو کامفون تأثیر معنیدار داشت. محلولپاشی توأم آهن+ منگنز+روی بیشترین درصد اسانس (0.6%) و بیشترین عملکرد اسانس (30.44 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد. محلولپاشی تیمار آهن+ منگنز+ روی در مقایسه با تیمار شاهد درصد اسانس را بیش از 50% افزایش داد. بتا-پینن، ترانس-پینو کامفن، پینا کارون و سیس-پینو کامفون 75% تا90% اجزای اسانس را به خود اختصاص دادند. محلولپاشی عناصر آهن+ منگنز+ روی بیشترین مقادیر (89.4%) و تیمار شاهد (77.1%) کمترین مقادیر مجموع ترکیبهای ترکیب بتا-پینن، ترانس-پینو کامفن، پینو کارون و سیس-پینو کامفون را تولید کردند. در مجموع نتایج نشان داد محلولپاشی آهن+ منگنز+ روی میتواند بهعنوان یک راهکار مدیریتی مناسب برای دستیابی به عملکرد مطلوب اسانس و اجزای آن در گیاه دارویی زوفا مورد استفاده قرار بگیرد.
کلید واژگان
اجزای اسانسمتابولیتهای ثانویه
گیاهان دارویی
پینو کامفون
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-04-211397-02-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته زراعت، دانشگاه پیام نور کرج، ایراناستادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
دانشیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



