بررسی اثر دگرآسیبی علف هرز اویارسلام (Cyperus difformis) بر مراحل پنجهزنی، گلدهی و رسیدن دانه برنج (Oryza sativa) طارم محلی
(ندگان)پدیدآور
اسمعیلی کناری, سکینهحسینزاده نمین, منیرکیارستمی, خدیجهفلاح, الهیارنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
گیاه برنج از غلات مهمی است که غذای اصلی بیش از نیمی مردم جهان است و گیاه اویارسلام علف هرزی است که در مزارع برنج استانهای شمالی ایران میروید. پژوهش حاضر به منظور بررسی آثار دگرآسیبی اویارسلام بر برنج بر اساس اثر عصارههای آبی 50 و 100 درصد اندام زیرزمینی و هوایی اویارسلام بر مراحل پنجهزنی، گلدهی و رسیدن دانه برنج طراحی شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1390 و در مؤسسه تحقیقات برنج ایران انجام شد. نتایج نشان داد که در مرحله پنجهزنی، با عصاره 100 درصد اندام هوایی اویارسلام وزن تر اندام هوایی برنج 71/68 گرم و وزن خشک ریشه آن 26/4 گرم شد که نسبت به گیاه شاهد (به ترتیب 59/85 و 48/7 گرم) کاهش یافتند. در مرحله گلدهی، وزنهای تر ریشه و برگ و وزنهای خشک ریشه، ساقه و برگ گیاه برنج در تیمار با عصارههای آبی اویارسلام کاهش و وزنهای تر و خشک خوشه آن افزایش یافت. در مرحله رسیدن دانه، عصارههای آبی اویارسلام وزنهای تر و خشک برنج را کاهش و عصاره 50 درصد اندام زیرزمینی، وزن برنج قهوهای و سفید را افزایش داد. در این مرحله، درصد آمیلوز، پروتئین و لیپید توسط تمامی عصارههای آبی افزایش معنیداری یافت و در شاهد به ترتیب: 3/18، 705/7 و 505/0 درصد شد (P≤0.05). نتایج کلی نشان داد که عصارههای آبی اویارسلام بر مراحل پنجهزنی، گلدهی و رسیدن دانه بر حسب عصاره اندام و مرحله نموی آثار متفاوتی داشت.
کلید واژگان
اویارسلامبرنج
دگرآسیبی
عصاره آبی
شماره نشریه
28تاریخ نشر
2016-06-211395-04-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایراندانشگاه الزهراء
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران
مؤسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




