تأثیر تنش شوری و سالیسیلیک اسید بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی سیاهدانه (Nigella sativa L.)
(ندگان)پدیدآور
فاضلی, آرشزارعی, بتولطهماسبی, زهرانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سیاهدانه (.Nigella sativa L) از خانوادة آلاله وﮔﻴﺎﻫﻲ یکﺳﺎﻟﻪاست ﻛﻪ ﻋﻼوهﺑﺮ ارزش داروﻳﻲ، در ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻏﺬاﻳﻲ و ﻓﺮاوردهﻫﺎی آراﻳﺸﻲ - ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ ﻛﺎرﺑﺮد دارد. در پژوهش حاضر، اثر تنش شوری و سالیسیلیک اسید بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه سیاهدانه شامل محتوای نسبی آب برگ، آنتوسیانین، پرولین و مالوندیآلدهید، نشت یونی، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش شوری سدیم کلرید در سه غلظت ﺻﻔﺮ (ﺷﺎﻫﺪ ﺑﺪون ﺷﻮری)، 25 و 75 میلیمولار و ﺳﺎﻟﻴﺴﻴﻠﻴﻚ اﺳﻴﺪ در سه غلظت صفر، 75/0 و 5/1 میلیمولار بودند. گیاهچههای سه تا چهاربرگی بهمدت سه هفته در شرایط تنش شوری و دوبار محلولپاشی سالسیلیک اسید با فاصلة زمانی یک هفته قرار گرفتند. نتایج نشان دادند تنش شوری کاهش معنیدار محتوای نسبی آب برگ و آنتوسیانین و افزایش معنیدار نشت یونی، مالوندیآلدهید، پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز را باعث شد؛ درحالیکه در تنش شوری، تیمار سالیسیلیک اسید افزایش محتوای نسبی آب برگ، مالوندیآلدهید، آنتوسیانین، پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز را موجب شد؛ اما نشت یونی کاهش یافت. ازآنجاکه سیاهدانه گیاهی حساس به شوری است، با کاربرد سالیسیلیک اسید و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی، امکان رشد و بقای گیاه در شرایط تنش فراهم میشود.
کلید واژگان
آسکوربات پراکسیدازآنتوسیانین
فلاونوئیدها
کاتالاز
فیزیولوژی گیاهی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایرانگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




