اثر همزیستی قارچ Piriformospora indica بر کمیت اسانس و برخی صفات فیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی در تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
خالوندی, معصومهعامریان, محمدرضاپیردشتی, همت الهبرادران فیروزآبادی, مهدیlغلامی, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در پژوهش حاضر، تأثیر قارچ اندوفیت Piriformospora indicaبر برخی شاخصهای فیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی در تنش شوری، با آزمایش مزرعهای و بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بررسی شد. تیمارها شامل تلقیح با قارچ P. indica و چهار سطح شوری صفر، سه، شش و نه دسیزیمنس بر متر بودند. آبیاری با آب شور حاوی مخلوط آب دریای خزر و آب مقطر با چهار سطح شوری یادشده انجام شد. وزن خشک برگ، میزان فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین و فعالیت آنتیاکسیدانی کل، عملکرد اسانس، هدایت روزنهای و محتوای سدیم، فسفر، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم برگ سنجش شدند. نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری؛ افزایش آنتوسیانین، فلاونوئید، محتوای سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم برگ و کاهش محتوای فسفر و پتاسیم، وزن خشک برگ و عملکرد اسانس را باعث شد. تلقیح قارچ P. indicaبه ریشة گیاه نعناع فلفلی بهترتیب افزایش 17 و 32 درصدی آنتوسیانین و فلاونوئید را نسبت به گیاهان شاهد موجب شد. همچنین تیمار قارچ به کاهش آثار منفی شوری بر هدایت روزنهای، محتوای فسفر و پتاسیم، عملکرد اسانس و وزن خشک و محتوای سدیم برگ منجر شد. همزیستی قارچی در شوری 9 دسیزیمنس بر متر، مقدار فنل کل برگ را 37 درصد و عملکرد اسانسرا 80 درصد نسبت به گیاهان شاهد افزایش داد. به نظر می رسد تلقیح قارچ P. indicaبه ریشه های گیاه دارویی نعناع فلفلی علاوه بر تحریک سنتز ترکیبات فنولیک و اسانس، با افزایش جذب فسفر و پتاسیم تخفیف آثار تنش شوری را در این گیاه موجب میشود.
کلید واژگان
اسانسشوری
فنل کل
قارچ همزیست
هدایت روزنهای
فیزیولوژی گیاهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایرانگروه زراعت، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
گروه زراعت، پژوهشکدة ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
گروه زراعت، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
گروه زراعت، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




