بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید بر کاهش تنش شوری در کلزا (Brassica napus L.)
(ندگان)پدیدآور
کیارستمی, خدیجهعبدالملکی, نسرینحیدری, مرتضینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
بذرهای دو رقم Y3000 و Hayola 420 (به ترتیب به عنوان ارقام حساس و نسبتاً مقاوم به شوری) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار سدر روستای حاجیآباد قم کشت شدند. در مرحله 4 برگی پس از توسعه کامل برگ، سالیسیلیک اسید با غلظتهای 0، 5/0 و 0/1 میلیمولار در اوایل صبح روی برگها افشانه شد. تحلیل رشد در مراحل مختلف رویشی (130 روزگی)، گلدهی (160 روزگی) و رسیدگی کامل (190 روزگی، مرحله برداشت) انجام شد. تیمار با سالیسیلیک اسید شاخصهای رشدی رقم Hayola 420 را بیشتر تحت تأثیر قرار داد، اما وزن هزار دانه در رقم Y3000 افزایش بیشتری داشت. سالیسیلیک اسید بر میزان کاروتنوئیدها تأثیر معنیداری نداشت، اما غلظت 5/0 میلیمولار آن باعث افزایش معنیدار در میزان کلروفیل رقم Y3000 شد. این افزایش در رقم Hayola 420 در غلظت 0/1 میلیمولار محسوستر بود. میزان پرولین در گیاهان تیمار شده نسب به گیاهان شاهد افزایش یافت، اما تفاوت معنیداری بین آنها مشاهده نشد. میزان مالوندیآلدئید در رقم Hayola 420 کاهش معنیداری نشان داد. در رقم Y3000 با کاربرد سالیسیلیک اسید میزان سدیم در برگ افزایش و در ریشه کاهش یافت. در این رقم تغییرات میزان پتاسیم بر عکس بود. در رقم Hayola 420 میزان سدیم و پتاسیم برگ و میزان سدیم ریشه با غلظت 5/0 افزایش و با غلظت 0/1 کاهش یافت، اما میزان پتاسیم ریشه کاهش یافت. در مجموع، سالیسیلیک اسید با غلظت 5/0 میلیمولار تأثیر تنش شوری را به ویژه در رقم Hayola 420 کاهش داد.
کلید واژگان
تنش شوریرنگیزههای فتوسنتزی
سالیسیلیک اسید
کلزا
محتوای یونی
شماره نشریه
12تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایرانمرکز تحقیقات کشاورزی استان قم ، قم، ایران
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایران
شاپا
2008-82642322-2204




