تأثیر کومارین بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه کلزا رقم هایولا 401
(ندگان)پدیدآور
انتشاری, شکوفهاهرابی, فرزانهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
برخی از فنلهای گیاهی به عنوان ترکیبات آللوشیمیایی در پدیده آللوپاتی شرکت نموده، جوانهزنی، رشد و تکثیر گیاهان دیگر را تحت تأثیر قرار میدهند که نتیجۀ این عمل غالباً کاهش محصولات زراعی است. از جهت دیگر میتوان از ترکیبات فنلی در کنترل آفات، بیماریها و علفهای هرز استفاده نمود. از آنجایی که گیاه کلزا از جمله گیاهان اقتصادی و استراتژیک در بسیاری از کشورها، از جمله ایران است و هر ساله بر میزان سطح زیر کشت آن افزوده میگردد، بنابراین، با بررسی آثار آللوپاتیک برخی از ترکیبات فنلی بر روی این گیاه میتوان به نتایج مفیدی دست یافت. در پژوهش حاضر، اثر غلظتهای مختلف (صفر، 05/0، 5/0، 5 و 10 میلیمولار) کومارین بر جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه، میزان رنگیزهها، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گایاکول پراکسیداز بررسی شده است. میزان رنگیزههای کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانینها به روش اسپکتروفتومتری، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گایاکول پراکسیداز به ترتیب در طول موجهای240 و 436 نانومتر اندازهگیری گردید. کومارین باعث کاهش جوانهزنی و رشد گیاهچههای کلزا شد. میزان کلروفیل نیز در حضور این ترکیب فنلی کاهش یافت، درحالی که میزان آنتیاکسیدانهای با وزن مولکولی کم نظیر کاروتنوئیدها و آنتوسیانینها افزایش معنیداری نشان داد. کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز در حضور غلظتهای کومارین از نظر آماری معنیدار نیست. فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز به عنوان یک آنزیم آنتیاکسیدان با افزایش غلظت این ترکیب فنلی، افزایش نشان داد. از پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت که حضور ترکیبات فنلی میتواند سبب کاهش عملکرد گیاه کلزا گردد، بنابراین، حذف علفهای هرز از جنبه آللوپاتی نیز برای گیاه کلزا حایز اهمیّت است.
کلید واژگان
آللوپاتیترکیبات فنلی
کلزا
کومارین
شماره نشریه
10تاریخ نشر
2012-02-201390-12-01
ناشر
معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران 4697-19395، ج. ا. ایرانگروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران 4697-19395، ج. ا. ایران
شاپا
2008-82642322-2204