بررسی اثرات تنش های آب و هوایی بر شدت آسیب آفات و بیماری های میوه خرما
(ندگان)پدیدآور
لطیفیان, مسعودنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ریزش میوه، کرم میوه خوار (Batrachedra amydraula Meyrick)، کنه تارتن(Oligonychus afrasiaticus McGregor)، عارضه خشکیدگی خوشه و بیماری خامج (Mauginiella scaettae Cavara) از عوامل مهم خسارت درخت خرما میباشد. این تحقیق در طی سالهای 1385 تا 1394 به مدت 10 سال در منطقه آبادان برای بررسی اثرات تنشهای حرارتی و رطوبتی بر شدت آسیب و شبیهسازی مدل پیشآگاهی عوامل خسارتزای نخل خرما انجام گرفت. چهار نخلستان از چهار روستا به صورت تصادفی انتخاب و ماهانه از آنها تا هنگام برداشت میوه برای درصد آسیب میوه خرما نمونهبرداری میشد. دادههای هواشناسی از ایستگاه سینوپتیک آبادان جمعآوری گردید. در طراحی سیستم از مدلهای حرارتی، رطوبتی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار آسیب ریزش میوه، کرم میوه خوار، کنه تارتن، عارضه خشکیدگی خوشه و بیماری خامج به ترتیب در ماههای فروردین، خرداد، تیر، شهریور و فروردین همزمان با مرحله فنولوژیکی حبابوک، کیمری، خارک، تبدیل خارک به رطب و حبابوک به حداکثر میرسد. میزان آسیب این عوامل به ترتیب از دمای 4/21، 21، 7/26، 2/30 و 4/21 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 7/14، 20، 7/14، 3/21 و 9/27 درصد شروع شده و تا دمای9/40، 36، 50، 50 و 6/37 درجه سلسیوس به تدریج افزایش مییابد. مدل پیشآگاهی عومل آسیبزای خرما به ترتیب در سطح 1، 5، 5، 5 و 5 درصد معنیدار بودهاند. در تمام مدلهای پیشآگاهی ضریب تبیین بالاتر از 7/0 و خطای تشخیص کمتر از 25 درصد بود. در میان شاخصهای هواشناسی میزان رطوبتنسبی و بارندگی بیشترین تأثیر را در تغییرات شدت آسیب عوامل مورد بررسی داشتند.
کلید واژگان
خرماعوامل آسیب
تنش های آب و هوایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم باغبانیشاپا
2008-47812423-7868




