بررسی اثر فلاونوئیدها در القای مقاومت علیه پوسیدگی طوقه و ریشه گیاه لوبیا ناشی از Rhizoctonia solani
(ندگان)پدیدآور
مروی, فهیمهطاهری, پریساممرآبادی, مجتبینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش، برای تعیین سطوح مقاومت رقمهای لوبیا به Rhizoctonia solani عامل پوسیدگی طوقه و ریشه آزمون بیماریزایی به دو روش دیسک برگی در شرایط آزمایشگاه و مایهزنی گیاهچهها در گلخانه انجام شد. سپس حساسترین رقم لوبیا (رقم ناز، به دلیل دارا بودن توجیه اقتصادی) برای ارزیابی امکان القای مقاومت با فلاونوئیدهایی نظیر کوئرستین (Quercetin) نارینجنین (Naringenin) و بررسی برخی سازوکارهای دخیل در القای مقاومت استفاده شد. جهت بررسی تأثیر غلظتهای مختلف (100 تا 400 میکروگرم بر میلیلیتر) این فلاونوئیدها در القاء مقاومت در لوبیا علیه R. solani، گیاهچهها با غلظتهای مختلف فلاونوئیدها تیمار شدند. گیاهان تیمارشده و شاهد با قارچ بیمارگر مایهزنی شدند و شاخص بیماری یک هفته بعد از مایهزنی محاسبه شد. نتیجهها نشان دادند که غلظتهای مختلف کوئرستین و نارینجنین در کاهش شاخص بیماری تأثیر متفاوتی داشتند. کوئرستین در غلظتهای 200 تا 400 میکروگرم در میلیلیتر موجب کاهش معنیدار پیشرفت بیماری شد و بهترین فاصله زمانی بین تیمار و مایهزنی سه روز بود. غلظتهای 100 و 200 میکروگرم بر میلیلیتر نارینجنین و 100 میکروگرم بر میلیلیتر کوئرستین باعث کاهش معنیدار پیشرفت بیماری نشد. ارزیابی سطوح کالوز، سوپراکسید و هیدروژن پراکسید در گیاهچههای تیمارشده با کوئرستین در زمانهای مختلف پس از مایهزنی توسط R. solani نشان داد که کوئرستین با افزایش سرعت و شدت تولید این ترکیبهای دفاعی موجب القای مقاومت در لوبیا علیه بیمارگر میشود.
کلید واژگان
سازوکارهای دفاعیکالوز
کوئرستین
مقاومت القایی
نارنجنین
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-02-201397-12-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایراندانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
2008-47812423-7868




