بررسی تأثیر مراحل فنولوژی بر کیفیت علوفه و هیدراتهای کربن محلول دو گونهSalsola arbuscula و Salsola richteri در مراتع شور سبزوار
(ندگان)پدیدآور
دیانتی تیلکی, قاسمعلیحیدریان آقاخانی, مریمفیلهکش, اسماعیلنقیپور برج, علی اصغر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تعیین کیفیت علوفه گونههای موجود در مراتع یکی از مهمترین عواملی است که جهت محاسبه ظرفیت چرایی و مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروری میباشد. گونههای مرتعی در مکان و زمانهای مختلف کیفیت علوفه متفاوتی دارند. در این تحقیق از دو گونه شورپسند Salsola arbuscula وSalsola richteri در سه مرحله فنولوژیکی رشد اندامهای روینده، زمان گلدهی و بذردهی، با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پشته عباس سبزوار نمونهبرداری شد و در آزمایشگاه فاکتورهای کیفی، درصد دیواره سلولی عاری از همیسلولز، درصد پروتئین خام، انرژی متابولیسمی، درصد فیبرخام و درصد هضمپذیری ماده خشک و همچنین هیدراتهای کربن محلول اندازهگیری شد. از تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه جهت مقایسههای کلی استفاده گردید و مقایسه میانگینها بوسیله آزمون چند دامنهای دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که کیفیت علوفه هر دو گونه در مرحله رشد اندامهای روینده بیشتر از مراحل دیگر بود. از لحاظ آماری بین مراحل مختلف رشد و بین گونهها برای فاکتورهای کیفیت علوفه، تفاوت معنیدار در سطح 95 درصد وجود داشت. بهطوریکه در هر سه مرحله فنولوژیکی، کیفیت علوفه گونه Salsola richteri همواره بهتر از گونهSalsola arbuscula بود. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق میتوان ابتدای گلدهی را مناسبترین زمان چرا در نظر گرفت. زیرا در این زمان گیاهان از نظر کیفیت علوفه و هیدراتهای کربن محلول در حد مطلوبی قرار دارند و در اثر چرا خسارت کمتری به آنها وارد میشود.
کلید واژگان
کیفیت علوفهسبزوار
مراحل فنولوژیکی
پروتئین خام
هیدراتهای کربن محلول
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2012-02-201390-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
دانشیار، گروه مرتعداری دانشکده منابعطبیعی، دانشگاه تربیتمدرسکارشناسیارشد مرتعداری دانشکده منابعطبیعی، دانشگاه تربیتمدرس
مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی خراسان رضوی
دانشجوی دکترای علوم مرتع، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان
شاپا
1735-08752383-1138



