بررسی عملکرد کیفی پنج گونه یـونجه یکساله در شرایط آبی و دیم
(ندگان)پدیدآور
نصیر زاده, عبدالرضاربانی, محمودجوکار, لادن
نوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی عملکرد کیفی پنج گونه یونجه یکساله در شرایط آبی و دیم، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت پلات با دو فاکتور اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل دو سطح آبیاری (آبی و دیم) و فاکتور فرعی شامل پنج سطح (5 گونه یونجه یکساله) با چهار تکرار در شهرستان کازرون (استان فارس) اجرا شد. جهت تعیین کیفیت علوفه بدست آمده از گونهها، در اواسط دوره گلدهی نمونهبرداری از اندامهای هوایی انجام و بعد درصد پروتئین خام، درصد خاکستر، درصد چربی، میزان رطوبت، وزن خشک، درصد کلسیم و درصد فسفر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین درصد پروتئین در شرایط آبی و دیم وجود نداشت و بیشترین درصد پروتئین مربوط به گونه M. orbicularisدر شرایط دیم میباشد، اما درصد کلسیم، فسفر و چربی در شرایط آبی به مراتب بیشتر از شرایط دیم بود. همچنین بیشترین درصد چربی مربوط به گونههای M. scutellata و M. laciniata در شرایط آبی میباشد. بهطورکلی گونه M. orbicularisبهدلیل دارا بودن بیشترین مقدار پروتئین و کلسیم در شرایط دیم، بهعنوان گونه مناسب برای کاشت در دیمزارها ویا اصلاح مراتع و گونههای M. radiata و M. scutellata بهدلیل دارا بودن حداکثر درصد خاکستر، کلسیم، پروتئین و فسفر در شرایط آبیاری، بهعنوان گونههای مناسب جهت کاشت در مزارع و یا در کاشت سیستم تناوب تلفیقی (Lay farming) معرفی میگردند.
کلید واژگان
یونجههای یکسالهارزش غذایی
صفات کیفی
شرایط دیم و آبی
فیزیولوژی و مقاومت به تنش
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2005-12-221384-10-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات کشاوررزی و منابع طبیعی فارس، صندوق پستی 617 – 71555کارشناس ارشد زراعت
مرکز تحقیقات کشاوررزی و منابع طبیعی فارس، صندوق پستی 617 – 71555
شاپا
1735-08912383-1448



