تأثیر برگپاشی ورمی واش بر شاخصهای رشد و عملکرد گندم و جذب روی، آهن و فسفر در دانة گندم
(ندگان)پدیدآور
رحمت پور, سمانهعلیخانی, حسینعلیمیرسید حسینی, سید حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش تأثیر انواع روشهای تهیة ورمی واش بر برخی شاخصهای رشد و عملکرد گیاه گندم ارزیابی شد. این آزمایش گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایشی عبارت بودند از 1. ورمی واش (در 15 سطح)، و 2. روش مصرف (در دو سطح استریل و غیراستریل). در این مطالعه جهت تهیة ورمی واش از آب مقطر با سه pH متفاوت (5، 7 و 9) بهعلاوة دو غلظت متفاوت DTPA (تمامغلظت و 3/1 غلظت) جهت عصارهگیری استفاده شد. ورمی کمپوست بالغ و نابالغ و کرم خاکی مادة اولیه و ورمی واش حاصل به صورت تغذیة برگی مصرف شد. نتایج بهدست آمده نشان داد با مصرف ورمی واش عملکرد دانه، وزن هزاردانه، تعداد دانه در خوشه، ارتفاع گیاه، و وزن خشک اندام هوایی گیاه در مقایسه با شاهد افزایش یافت. ورمی واشهای حاصل از ورمی کمپوست بالغ و نابالغ عصارهگیریشده با محلولDTPA بیشترین تأثیر را بر وزن خشک اندام هوایی، عملکرد دانه و وزن هزاردانه داشت. استریل تأثیر معنیداری بر شاخصهای رشد و عملکرد گیاه گندم نداشت و فقط موجب افزایش معنیدار عملکرد دانه شد. کاربرد ورمی واش موجب افزایش جذب روی و آهن در دانة گندم در مقایسه با شاهد شد.
کلید واژگان
برگپاشیکرم خاکی
گندم
ورمی واش
DTPA
حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2013-08-231392-06-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری دانشگاه صنعتی اصفهاندانشیار ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
شاپا
2008-479X2423-7833




