تغییرات شاخصهای میکروبی قارچها و باکتریهای مایهزنی شده در فراریشه بنگدانه (Hyoscyamus niger L.) در سطوح مختلف آلودگی سرب در خاک
(ندگان)پدیدآور
کریمی, اکبرخداوردیلو, حبیبرسولی صدقیانی, میرحسنخواجوی شجاعی, شیلانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ریزسازوارهها از اجزای مهم خاک بوده که جمعیت و فعالیت آنها تحت تاثیر سطوح بالای فلزات سنگین از جمله سرب قرار میگیرد. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات شاخصهای زیستی خاک در فراریشه گیاه بنگدانه در سطوح مختلف سرب در خاک بود. بدین منظور یک نمونه خاک انتخاب و غلظتهای مختلف سرب (صفر، 250، 500 و 1000 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) به خاک اضافه گردید. سپس خاک استریل شد و پس از مایهزنی با قارچ (ترکیبی از گونههای Glomus intraradices، Funneliformis mosseaeو Glomus fasciculatum)و باکتری (ترکیبی از گونههای Pseudomonas putida، Pseudomonas fluorescens و Pseudomonas aeruginosa)، کاشت گیاه بنگدانه (Hyoscyamusniger L.) انجام گرفت. این پژوهش در شرایط گلخانهای بهصورت آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد افزایش سطوح سرب در خاک، سبب کاهش معنادار (05/0p≤) کلونیزاسیون ریشه (1/41 درصد)، جمعیت باکتریهای خاک (8/52 درصد)، عملکرد ریشه، تنفس میکروبی خاک و تنفس برانگیخته با سوبسترا، کربن زیستتوده میکروبی و قابلیت دسترسی به کربن گردید؛ در حالی که ضریب متابولیکی (qCO2) تغییر معناداری (05/0p≤) نکرد. بیشترین و کمترین تغییرات (در Pb1000 نسبت به Pb0) به ترتیب در شاخصهای کربن زیستتوده میکروبی در تیمار باکتری (0/83 درصد) و ضریب متابولیکی در تیمار قارچ (9/18 درصد)، مشاهده شد. مقدار کربن زیستتوده میکروبی در تیمار قارچ 28/1 تا 62/2 برابر تیمار باکتری بود. نتایج این پژوهش نشاندهنده حساسیت بیشتر باکتریها و بردباری بیشتر قارچها در سطوح بالای آلودگی سربی خاک بود.
کلید واژگان
باکتریسرب
شاخصهای زیستی خاک
فعالیت میکروبی
قارچ
بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-03-211397-01-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه در حال حاضر دانشجوی دکتری دانشگاه شهید چمران اهوازدانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه ارومیه
دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه ارومیه
دانشجوی دکتری شهید چمران اهواز
شاپا
2008-479X2423-7833




