اثر توانایی آللوپاتی عصاره برنج روی رشد گیاهچه های سوروف
(ندگان)پدیدآور
اصغری, جعفربرندجی, سمتین, ا.امحمد شریفی, مسلم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بعضی از ارقام برنج توان اللوپاتیک خوبی بر روی بسیاری از علفهای هرز مزاحم شالیزارهای برنج از خود نشان داده اند. تاثیر عصاره پوسته 46 رقم برنج با غلظتهای مختلف در آزمایشهای زیست سنجی بر رشد گیاهچههای سوروف مورد بررسی قرار گرفتند. عصاره پوسته رقمهای دشتی سرد و دیناردو بیشترین تاثیر بازدارندگی و ارقام علی کاظمی و سپیدرود کمترین اثر بازدارندگی را بر روی رشد ریشه سوروف نشان دادند. ارقام دینورادو و ندا بیشترین اثر بازدارندگی را روی رشد اندامهای هوایی نشان دادند در حالی که عصارهای لاین 229 و رقم یواس ای ان بیشترین اثر تحریک کنندگی رشد را بر اندامهای هوایی گیاهچه های سوروف نشان دادند. ریشه های سوروف نسبت به عصاره های پوسته برنج حساستر از اندامهای هوایی بودند. در مجموع، عصاره های پوسته 5 رقم برنج بیشترین خاصیت اللوپاتیک را بر سورف نشان دادند که از میان آنها ارقام دینورادو، ندا، دشتی سرد و آی آر- 60 دارای پتانسیل بازدارندگی و لاین 229 پتانسیل تحریککنندگی رشد داشتند. ویژگی بازدارندگی پوسته برنج می تواند برای غربال سازی ارقام اللوپاتیکبرنج مورد استفاده قرار گیرد. ارقام دارای پوسته با توان بازدارندگی بیشتر می تواند ما را به یافتن ارقام با ویژگی علفکشی طبیعی رهنمون سازد. تفاوت های ژنتیکی بین ارقام برنج، تنوع اثرات اللوپاتیکبر روی سوروف را نشان می دهد. به نژادی ارقام برنج با توان اللوپاتیک بالا ممکن است علفکشهای طبیعی را برای کنترل علفهای هرز فراهم سازد.
کلید واژگان
توان اللوپاتیکسوروف
پوسته برنج
رشد گیاهچه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2007-02-201385-12-01
ناشر
انجمن علوم علفهای هرز ایرانسازمان پدید آورنده
استاد دانشگاهاستاد دانشگاه
محقق
محقق



