برهمکنش عصاره چریش و قارچ Beauveria bassiana Vuillemin بر زنده مانی شپشه دندانه دارOryzaephilus surinaemnsis L. در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
لطیفیان, مسعودراد, بهارراه خدایی, اسماعیلشاکرمی, جهانشیر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از انجام این پژوهش بررسی برهمکنش کشندگی عصاره چریش (Azadirachtaindica) و قارچ Beauveriabassiana در جمعیت شپشه دندانه دار در شرایط تغذیه از میوه خرما بود. سازگاری عصاره گیاه چریش و قارچ، با بررسی رشد میسیلومی و درصد جوانهزنی قارچ B. bassiana به روش اختلاط عصاره با محیط کشت مطالعه شد. پس از آن قدرت کشندگی عصاره چریش به صورت جداگانه و در تلفیق با قارچ B. bassiana به روش زیستسنجی از طریق غوطهورسازی روی مرحله رشد لارو و حشرهکامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که قارچ B. bassianaدر محیط حاوی عصاره چریش توانایی رشد میسیلیومی و جوانهزنی را دارد. کمترین درصد کاهش جوانهزنی و رشد میسیلیومی در غلظت 250 میکرولیتر در لیتر عصاره بوده و به ترتیب معادل 5/2 و 1/3 درصد کمتر از شاهد بود. کاهش 50 درصدی قدرت جوانهزنی و رشد میسیلیومی قارچ به ترتیب در غلظتهای 4/1949 و 4/3667 میکرولیتر در لیتر عصاره چریش اتفاق افتاد. بالاترین شاخص سازگاری قارچ در شرایط اختلاط با غلظت 250 میکرولیتر در لیتر عصاره چریش ایجاد شد که معادل 89/76 درصد بود. Lc50 قارچ و عصاره روی لارو و حشره کامل به ترتیب معادل 2 10 × 31/3 و 4 10× 5/2 اسپور در میلیلیتر و 1/386 و 4/696 میکرولیتردر لیتر ثبت شد. با توجه به نتایج شاخص افزایش، استفاده توام عصاره چریش با قارچ B. bassiana اثر افزایشی در مرگ و میر هر دو مرحله رشدی حشره کامل و لارو شپشه دندانهدار به ترتیب با ضرایب 57/1 و 98/1 داشته است. بکارگیری تلفیق عصاره چریش و قارچ B. bassiana میتواند کارایی قارچ را افزایش داده و فرمولاسیون نهایی را به عنوان ابزاری مناسب در اختیار مدیریت تلفیقی آفات انباری خرما قرار دهد.
کلید واژگان
قارچ Beauveria bassianaعصاره چریش
سازگاری
افزایشی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-05-221393-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
شاپا
2322-24092538-6123



