سمیت تنفسی اسانس های زیره سبز، نعناع و اسطوخودوس روی مراحل تخم و بالغ کنه تارتن دولکه ای ( Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae
(ندگان)پدیدآور
صراف معیری, حمیدرضاپیرایش فر, فاطمهبلند نظر, علیرضافریدی, بهرام
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کنه تارتن دولکه ایKoch Tetranychus urticae یکی از مهم ترین آفات محصولات باغی، صیفی- سبزی و زینتی در سراسر جهان محسوب می شود. استفاده مکرر از سموم شیمیایی توسعه مقاومت به آفت کش ها، اثرات نامطلوب بر موجودات غیر هدف و آلودگی های زیست محیطی را به همراه داشته است. گیاهان منابع سرشاری از متابولیت های ثانویه با خاصیت آفتکشی می باشند که می توانند جایگزین مناسبی برای آفت کش های شیمیایی در مدیریت آفات شوند. در این پژوهش سمیت تنفسی اسانس سه گونه از گیاهان دارویی به نام های زیره سبز (L. Cuminum cyminum)، نعناع (L. Mentha spicata) و اسطوخودوس (Lavandula stoechas L.) به روش تدخینی روی مراحل تخم و بالغ کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت. اسانس های گیاهی به روش تقطیر با آب و به کمک کلونجر تهیه شدند. آزمایش ها در دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±50 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. غلظت 50 درصد کشنده (LC50) برای اسانس های زیره سبز، نعناع و اسطوخودوس روی کنه های بالغ ماده به ترتیب 762/19، 929/20 و 534/34 میکرولیتر بر لیتر هوا پس از 24 ساعت به دست آمد. در زیست سنجی های تخم کشی، مقادیر LC50 برای سه اسانس مذکور به ترتیب 585/40، 714/19 و 953/30 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. نتایج نشان داد که اسانس زیره سبز بیشترین خاصیت بالغ کشی را نسبت به دو اسانس دیگر داشت، اما اختلاف معنی داری بین اثر کشندگی اسانس های زیره سبز و نعناع وجود نداشت. همچنین اسانس نعناع به طور معنی داری نسبت به دو اسانس دیگر، بیشترین اثر کشندگی را روی مرحله تخم کنه تارتن دولکه ای داشته است.
کلید واژگان
کنه تارتن دولکه ایاسانس های گیاهی
تخم کشی
بالغ کشی
LC50
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
شاپا
2322-24092538-6123



