اثر سالیسیلیک اسید و Bacillus subtilis بر پوسیدگی ساقه و ریشه خیار با عامل Fusarium oxysporum f.sp. radicis cucumerinum *
(ندگان)پدیدآور
یوسفی, حدیثصاحبانی, نوازالهمیرابوالفتحی, منصورهفراورده, لیلامهدوی, وحیدنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق آثار سالیسیلیک اسید و Bacillus subtilisروی بیماری پوسیدگی ساقه و ریشه خیار با عامل F. oxysporum f.sp. radicis cucumerinum مورد بررسی قرار گرفت. در محیط پتری غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید (8-2 میلیمولار) بر رشد B. subtilis اثر منفی داشتند، در حالیکه غلظتهای بیشتر از 5 میلیمولار به طور کامل از رشد قارچ عامل بیماری جلوگیری کردند. کاربرد سالیسیلیک اسید (3، 5 و 7 میلیمولار) و B. subtilis قبل و یا بعد از آلودگی قارچی با هدف ارزیابی شدت بیماری، وزن تر ریشه، اندامهای هوایی و ارتفاع بوته تحت شرایط گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار گیاهان خیار با غلظت 7 میلیمولار سالیسیلیک اسید (به صورت اسپری برگها) و B. subtilis(به صورت خیساندن خاک) قبل از مایهزنی با عامل بیماری سبب کاهش بیماری و افزایش رشد گیاه نسبت به شاهد آلوده و سایر تیمارها میشود. ارزیابی محتوای فنل کل و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در تیمار کاربرد تلفیقی هر دو نوع القا کننده در مقایسه با کاربرد هر کدام از القا کنندهها به تنهایی و نیز گیاهان شاهد سالم و آلوده افزایش یافته بود. بیشترین مقدار این ترکیبات به ترتیب در روزهای هفتم و پنجم بعد از کاربرد القاکنندهها دیده شد. طبق نتایج به دست آمده، سالیسیلیک اسید به عنوان یک محرک شیمیایی دفاع گیاه و B. subtilisبه عنوان عامل کنترل بیولوژیک و افزایش دهنده رشد گیاه، برای حفاظت مؤثر گیاهان خیار در برابر F. oxysporum f.sp. radicis cucumerinum میتوانند با هم استفاده شوند.
کلید واژگان
سالیسیلیک اسیدBacillus subtilis
Fusarium oxysporum F.SP. radicis cucumerinum
polyphenol oxidase
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2010-12-221389-10-01
ناشر
انجمن بیماری شناسی گیاهی ایرانسازمان پدید آورنده
مسئول مکاتبهنویسنده
نویسنده
نویسنده
نویسنده




