فراوانی جداسازی برخی از میکروارگانیسمها و بیمارگرهای گیاهی همراه با عارضه واکاری باغهای هلو در استان چهارمحال و بختیاری
(ندگان)پدیدآور
امانیفر, ناصرنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در حال حاضر، عارضه واکاری یا کوتاهی عمر درختان هلو، در باغهای واکاری شده، بهعنوان مهمترین عامل محدودکننده تولید این محصول در استان چهارمحال و بختیاری است. طی سالهای 96-1393 ضمن بازدید از باغهای هلو واکاری شده در این استان 108 نمونه از اندامهای گیاهی و خاک اطراف ریشه (فراریشه) جمعآوری شد و موردبررسی آزمایشگاهی جهت جداسازی و شناسایی میکروارگانیسمها و بیمارگرهای همراه با علائم عارضه واکاری هلو قرار گرفت. علائم عارضه بهصورت زردی عمومی و کلروز، کمرشدی، خزان زودرس، تغییر رنگ برگها، پوسیدگی طوقه و ریشه، شانکر و مرگ درختان جوان بود. از نمونههای گیاهی و خاک به ترتیب فراوانی جدایههایی از تاکسونهای Bacillus sp، Fusarium sp، Pseudomonas flourescens،Mesocriconema xenoplax ، Aspergillus sp، Alternaria sp، Pantoea agglomerans، Arthrobacter sp، Phytophthora sp، Pseudomonas syringae، Pseudomonas putidae، Verticillium dahliae، Dematophora necatrix، Trichoderma sp، Streptomyces sp، Meloidogyne sp، Pratylenchus sp، Paratylenchus sp ، Stenotrophomonas maltophilia ، Pythium sp و Rhizoctonia sp جداسازی و شناسایی شد. حدود 11% جدایهها نیز ناشناخته بودند.میزان عارضه واکاری و جداسازی این میکروارگانیسمها در باغهایی که بلافاصله پس از امحاء درختان کشت قبلی احداثشده و یا گونه مشابه قبلی کشتشده حدود 30% بیشتر از باغهایی است که حداقل یک سال بهصورت نکاشت (آیش) بوده است. بر این اساس میتوان گفت این عوامل مهمترین عوامل زنده همراه با عارضه واکاری و کوتاهی عمر درختان هلو در استان چهارمحال و بختیاری هستند. آزمایشهای اصول کخ برای تعیین نقش و سهم این میکروارگانیسمها در ایجاد این عارضه ضروری است.
کلید واژگان
چهارمحال و بختیاریعارضه واکاری
هلو
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01




