اثر ویتامین E (آلفا توکوفرول) بر برخی از شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه تنباکوNicotiana rustica L.)) تحت تنش شوری در کشت در شیشه
(ندگان)پدیدآور
شفیعیون, عرفانهاحسانپور, علی اکبرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
توکوفرولها که تحت عنوان ویتامین Eشناخته میشوند، مولکولهای آمفیپاتیکی هستند که به عنوان آنتیاکسیدان قادر به حذف گونههای فعال اکسیژن میباشند. در این پژوهش، گیاه تنباکو به مدت چهار هفته در محیط MS حاوی غلظتهای صفر، 100 و 200 میلیمولار NaCl به همراه غلظتهای، 100، 200 و 400 میلیگرم بر لیتر ویتامین E رشد داده شد و سپس شاخصهای رشد از جمله وزن تر و خشک, میزان رنگیزههای فتوسنتزی، شامل کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، غلظتهای سدیم و پتاسیم، میزان پرولین، ترکیبات فنلی ، قند محلول، آنتوسیانین و پروتئین کل، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش غلظت آلفاتوکوفرول سبب افزایش معنیدار وزن تر و خشک گیاهو افزایش میزان رنگیزههای فتوسنتزی و نیز پتاسیم و کاهش سدیم گردیده است. علاوه بر این، تیمار آلفاتوکوفرول سبب افزایش میزان پرولین، ترکیبات ترکیبات فنلی کل، قند محلول و آلفاتوکوفرول داخلی گیاه در تنش شوری شد. همچنین میزان پروتئین گیاه فقط توسط بالاترین غلظت آلفاتوکوفرل افزایش یافت. به نظر میرسد تیمار ویتامین E با تغییر برخی از شاخصهای فیزیولوژیکی منجر به افزایش تحمل به شوری گیاه تنباکو گردیده است.
کلید واژگان
: آلفاتوکوفرولتنش شوری
شاخصهای رشد
گیاه تنباکو
گیاهی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-02-201397-12-01
ناشر
دانشگاه الزهرا(س)Alzahra University
سازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهاناستاد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان
شاپا
2251-79012538-2187




