• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • زیست شناسی کاربردی
    • دوره 31, شماره 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • زیست شناسی کاربردی
    • دوره 31, شماره 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثر سالیسـیلیک اسـید بر برخی از شـاخصهای رشـد و آنزیمهای آنتی اکسیدان چرخه ی گلوتاتیون آسـکوربات تحت کشـت در شیشـه گیاه گوجه فرنگی

    (ندگان)پدیدآور
    احسانپور, علی اکبرملکی, محمد صادق
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    سالیسیلیک اسید به‌عنوان یک هورمون گیاهی، موجب تولید گونه‌های فعال اکسیژن مانند H2O2 به‌عنوان یک مولکول پیام‌رسان می‌شود. این هورمون در غلظت‌های زیاد با تجمع گونه‌های فعال اکسیژن موجب تنش‌های اکسیداتیو می‌گردد. گیاهان برای مقابله با این تنش اکسیداتیو از مکانیسم‌هایی مانند آنتی‌اکسیدان‌های آنزیمی و غیر آنزیمی استفاده می‌کنند. تاکنون اثر سالیسیلیک اسید بر چرخه گلوتاتیون آسکوربات در گیاه گوجه‌فرنگی‌ به‌عنوان یک گیاه مدل به‌خوبی مشخص نشده است. در این مطالعه گیاه گوجه‌فرنگی‌ Lycopericon esculentum Mill)) به مدت 4 هفته در محیط کشت حاوی سالیسیلیک اسید در غلظت‌های 0001/0، 001/0، 01/0، 1/0 و 5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید کشت داده شد و اثر سالیسیلیک اسید بر شاخص‌های رشدی، میزان H2O2، MDA و فعالیت آنزیم‌های CAT، APX، GR، DHAR، SOD و ترکیبات آسکوربات، دی ‌‌هیدرو ‌آسکوربات، پرولین و قند محلول بررسی شد. با توجه به نتایج، بیشترین میزان RWC، طول ساقه و طول ریشه در غلظت 01/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. میزان فعالیت دو آنزیم APX و CAT در غلظت‌های پائین کاهش یافت و در ادامه، با افزایش غلظت تیمار سالیسیلیک اسید، افزایش معنی‌داری را نسبت به نمونه شاهد نشان داد. میزان MDA، H2O2، پرولین، قند محلول و آنزیم‌های چرخه گلوتاتیون- آسکوربات، با افزایش میزان سالیسیلیک اسید افزایش معنی‌داری را از خود نشان دادند. این نتایج نشان می‌دهد که گیاه برای مقابله با تنش اکسیداتیو ناشی از افزایش گونه‌های فعال اکسیژن، ترکیباتی مانند پرولین، قند محلول و آنتی‌اکسیدان‌های آنزیمی و غیر آنزیمی را تغییر و افزایش می‌دهد. در این مطالعه، غلظت 01/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید با بیشترین میزان شاخص‌های رشدی و کمترین میزان تنش به‌عنوان غلظت بهینه در این گیاه معرفی می‌شود.
    کلید واژگان
    چرخـه گلوتاتیون-آسـکوربات
    سالیسـیلیک اسـید
    گوجهفرنگـی
    گونـه فعـال اکسـیژن

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2018-05-22
    1397-03-01
    ناشر
    دانشگاه الزهرا(س)
    Alzahra University
    سازمان پدید آورنده
    استاد گروه زیست شناسی دانشگاه اصفهان
    کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی دانشگاه اصفهان

    شاپا
    2251-7901
    2538-2187
    URI
    https://dx.doi.org/10.22051/jab.2018.3673
    https://jab.alzahra.ac.ir/article_3673.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/296621

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب