مقایسه ی محتوای اسد چرب آزولا (Azolla filiculoides) همزمان با تغ ییرات فصلی در تالاب انزلی
(ندگان)پدیدآور
وارسته مؤخر, گل نوششمسایی مهرگان, مهدیرجبی اسلامی, هومننعمت اللهی, فرشتهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
تحقیق حاضر به مطالعه
میزان پروتئین، رطوبت و خاکستر آزولا (Azolla filiculoides) در
اشکال سبز و قرمز به ترتیب به عنوان شاخصهای رشد در فصلهای تابستان و زمستان
پرداخت. همچنین محتوی چربی و ترکیب اسیدهای چرب آزولا به عنوان یکی از اجزای مهم
برای تصمیمگیری در رابطه با ارزش غذایی در هر یک از اشکال سبز و قرمز مقایسه
گردید. نمونهبرداری از آزولای قرمز و سبز با جمعآوری 20 کیلوگرم آزولای تازه از
منطقه پیربازار تالاب انزلی به ترتیب در آبان 1390 و مرداد 1391 انجام شد. نمونهها پس از انتقال به
آزمایشگاه توسط دستگاه فریز درایر خشک شده و میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر
هر نمونه تعیین گردید. ترکیب اسیدهای چرب نمونهها نیز بر اساس روش فولک و با
استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی پس از استری نمودن چربی مشخص
گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که
آزولای سبز و قرمز به ترتیب دارای 71/6±85/38 و 95/8±42/52
درصد اسیدهای چرب اشباع (SFAs) میباشند، در حالی که میزان اسیدهای چرب با یک پیوند غیراشباع (MUFAs) در آزولای
سبز و قرمز به ترتیب برابر 69/13±25/41 و 43/8±21/36
درصد از مجموع اسیدهای چرب هر یک از نمونهها به دست آمد. همچنین درصد اسیدهای چرب
با چند پیوند غیراشباع (PUFAs) در آزولا سبز برابر 72/6±87/19 درصد بود، در حالی که این میزان
در آزولای قرمز برابر با 61/2±33/11 درصد تعیین شد. نتایج حاصل از
این تحقیق نشان میدهد که ترکیب اسیدهای چرب همراه با میزان مناسب پروتئین (11/2±02/18 و 84/1±87/7 گرم بر صد گرم
وزن خشک) آزولا به شکلی است که میتوان از آن به عنوان جایگزین
مناسبی برای تغذیه، دام، طیور، آبزیان و حتی انسان استفاده نمود، هرچند آزولای سبز
در مقایسه با آزولای قرمز دارای ارزش غذایی بالاتری بود.
کلید واژگان
A. filiculoidesاسید چرب
تالاب انزلی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-07-231392-05-01
ناشر
دانشگاه الزهرا(س)Alzahra University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد تحقیقاتدانشگاه آزاد تحقیقات
دانشگاه آزاد تحقیقات
دانشگاه آزاد واحد شرق
شاپا
2251-79012538-2187