اثر جایگزینی یونجه خشک با سیلاژ ذرت در جیرهی آغازین بر سلامت و فراسنجههای بیوشیمیایی خون گوسالههای نر هلشتاین طی دوره پیش از شیرگیری
(ندگان)پدیدآور
کنعانی, میثمکارگر, شهریارضمیری, محمدجوادقریشی, سید مهدینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این پژوهش بررسی اثر جایگزینی یونجه خشک با سیلاژ ذرت در جیرهی آغازین دارای بافت آردی بر وضعیت سلامت و فراسنجههای بیوشیمیایی خون گوسالههای نر هلشتاین طی دورهی پیش از شیرگیری بود. در این آزمایش تعداد 30 رأس گوساله تازه متولد شده (سه روزه) با میانگین وزنی 1/28 ± 40/2 کیلوگرم که به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی تقسیم شده بودند استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره آغازین با 10 درصد یونجه خشک بر اساس ماده خشک (شاهد)، جیره آغازین با پنج درصد یونجه خشک و پنج درصد سیلاژ ذرت و جیره آغازین با 10 درصد سیلاژ ذرت بودند. ترکیبات شیمیایی جیرههای آغازین در همه تیمارها یکسان بود اما محتوای ماده خشک در گروه شاهد بیشترین و در گروه 10 درصد سیلاژ ذرت کمترین بود. غلظت آلبومین خون گوسالههایی که با جیره حاوی پنج درصد سیلاژ تغذیه شدند بیشتر از گوسالههای گروه شاهد و 10 درصد سیلاژ ذرت بود (0/05 ≥ P). احتمال ابتلاء به اسهال و پنومونی در گوسالههای گروه شاهد از سایر تیمارها زیادتر بود (0/05 ≥ P) و شانس کمتری هم برای درمان داشتند. تفاوتی میان تیمارهای آزمایشی در دفعات وقوع اسهال و پنومونی و شمار روزهای درگیری با این بیماریها مشاهده نشد اما گوسالههای گروه شاهد در مقایسه با تیمارهای دیگر روزهای بیشتری مبتلا به اسهال بودند (0/05 ≥ P). بر اساس نتایج حاصل، تغذیه جیرههای حاوی پنج یا 10 درصد سیلاژ ذرت به گوسالههای نر هولشتاین در دوره پیش از شیرگیری سبب بهبود سلامت گوسالهها شده و هزینههای دارو و درمان را کاهش میدهد.
کلید واژگان
اسهالپنومونی
درمان
سیستم ایمنی
منبع علوفه
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-09-231398-07-01
ناشر
دانشگاه تهران، پردیس ابوریحانUniversity of Tehran, College of Abureyhan
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد ، دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی- بخش علوم دامیدانشیار، عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه شیراز، ایران
استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز - تخصص:فیزیولوژی دام
دانشیار،دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی- بخش علوم دامی
شاپا
2009-67762382-994X




