تأثیرمحلولپاشی سالیسیلیک اسید در شرایط تنش کمبود آب بر عملکرد و اجزای عملکرد کدوی تخم کاغذی
(ندگان)پدیدآور
بیاره, وحیدهشکاری, فریدسیف زاده, سعیدذاکرین, حمیدرضاحدیدی, اسماعیلنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کدوی تخم کاغذی از جمله گیاهان دارویی با ارزش می باشد که دانه آن دارای مقادیر بالایی از روغن است. به منظور بررسی واکنش کدو تخم کاغذی به تنش کمبود آب و کاربرد سالیسیلیک اسید، آزمایشی مزرعهای طی دو سال متوالی (بهار و تابستان سالهای 1394 و 1395) به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. بوتههای در مرحله 5 تا 6 برگی با غلظتهای صفر، 0/5، 1 و 1/5 میلیمولار سالیسیلیک اسید محلولپاشی شدند و 15 روز پس از محلولپاشی، تحت تنشهای رطوبتی 0/3-، 1/2- و 1/8- مگا پاسکال خاک قرار گرفتند. افزایش شدت تنش باعث کاهش محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید، طول بوته، تعداد گره، تعداد ساقه فرعی، عملکرد میوه، قطر میوه، قطر میانبر میوه شد. در مقابل، محلولپاشی با سالیسیلیک اسید موجب افزایش و بهبود معنیدار محتوای نسبی رطوبت برگ، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید، طول بوته، تعداد گره، تعداد ساقه فرعی، عملکرد میوه، قطر میوه، عملکرد دانه، تعداد دانه در میوه و وزن هزار دانه گردید. اثرات بهبوددهندگی سالیسیلیک اسید به ویژه در غلظت 5/1 میلی مولار چشمگیرتر بود. صفاتی نظیر محتوای رطوبت نسبی برگ، طول بوته، کلروفیل a، b و کل، تعداد گره در بوته، تعداد شاخههای فرعی و قطر میانبر میوه در تیمار 1/2- مگا پاسکال کاهش معنیداری را نسبت به تیمار شاهد نشان ندادند و یا حتی افزایش نیز داشتند. همچنین، تعداد دانه در میوه در تیمار 1/2- نسبت به 0/3- مگا پاسکال افزایش معنیداری را نشان داد. به نظر میرسد کاهش آب در دسترس، الگوی تسهیم اسمیلاتها را در میوه تغییر داده و به طور عمده، به صرف کاهش اندازه مزوکارپ یا دیگر قسمتهای میوه، به سمت بخش دانه جریان داده است. از بین اجزای عملکرد، تعداد دانه در میوه و پس از آن، تعداد میوه در واحد سطح بیشترین اثر را بر افزایش میزان تولید در واحد سطح داشتند. در مقابل، وزن دانه تغییرات چندانی را در تیمارهای مختلف آبی یا محلولپاشی با سالیسیلیک اسید نداشت. بر اساس دادههای حاصل، گیاه کدو تا تنش 1/2- مگا پاسکال کاهش زیادی را در عملکرد دانه نشان نداد.
شماره نشریه
254تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایراندانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
استادیار گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران.
استادیار گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
استادیار گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
شاپا
2538-18222476-731X




