اثر تنش شوری بر تنظیم کننده های اسمزی، عملکرد و اسانس توده های محلی زنیان (Trachyspermum ammi L.)
(ندگان)پدیدآور
پیری, عیسیکشته گر, موسیتوسلی, ابوالفضلبابائیان, مهدینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زنیان یکی از مهمترین گیاهان دارویی منطقه زاهدان است. تنش شوری و خشکی از عوامل مهم کاهش عملکرد گیاهان زراعی در استان سیستان و بلوچستان هستند. بهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی زنیان آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور زاهدان در سال 93 – 1392 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دو توده زنیان C1: توده محلی و C2: توده پاکستانی به عنوان فاکتور اول و پنج سطح شوری S1: شاهد، S2: 2، S3: 4، S4: 6 و S5: 8 دسیزیمنس بر متر به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد بیشترین صفات طول ریشه، ارتفاع ساقه، وزن تر گیاه و وزن خشک گیاه و عملکرد اسانس از توده محلی و آبیاری با آب معمولی (تیمار بدون تنش شوری) بهدست آمد. با افزایش شدت تنش خشکی در کلیه صفات کمی مورد اندازهگیری کاهش معنیداری مشاهده گردید، اما درصد اسانس با افزایش تنش شوری افزایش یافت. اندازهگیری غلظت تنظیمکنندههای اسمزی نشان داد میزان غلظت پرولین و کربوهیدراتهای محلول تحت تاثیر تیمار تنش شوری در مقایسه با شاهد افزایش یافتند و افزایش شدت تنش شوری موجب افزایش میزان غلظت تنظیم کنندههای اسمزی شد. نتایج بهدست آمده حاکی از آن است که زنیان نسبتاً به تنش شوری مقاوم است، البته سطـوح بالای 4 دسیزیمنس بر متـر باعث کاهش ویــژگیهای کمّی گیاه میشوند و در صورت وقوع شوری، این گیاه با بهکارگیری مکانیزم تنظیم اسمزی و بهوسیله افزایش تجمع پرولین و کربوهیدرات در هنگام مواجه با شوری، شرایط تنش را تا حدی تحمل میکند.
کلید واژگان
اسانستنش شوری
تنظیم کننده های اسمزی
زنیان
عملکرد
شماره نشریه
343تاریخ نشر
2017-10-231396-08-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایرانزراعت، دانشگاه پیام نور زاهدان، زاهدان، ایران
دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران
هیات علمی مجتمع آموزش عالی شیروان
شاپا
2538-18222476-731X




