• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
    • دوره 11, 3(43) پاییز
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
    • دوره 11, 3(43) پاییز
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثر تنش شوری بر تنظیم کننده های اسمزی، عملکرد و اسانس توده های محلی زنیان (Trachyspermum ammi L.)

    (ندگان)پدیدآور
    پیری, عیسیکشته گر, موسیتوسلی, ابوالفضلبابائیان, مهدی
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    148.8کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    علمی پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    زنیان یکی از مهم­ترین گیاهان دارویی منطقه زاهدان است. تنش شوری و خشکی از عوامل مهم کاهش عملکرد گیاهان زراعی در استان سیستان و بلوچستان هستند. به­منظور بررسی اثر تنش شوری بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی زنیان آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور زاهدان در سال 93 – 1392 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دو توده زنیان C1: توده محلی و C2: توده پاکستانی به عنوان فاکتور اول و پنج سطح شوری S1: شاهد، S2: 2، S3: 4، S4: 6 و S5: 8 دسی­زیمنس بر متر به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد بیشترین صفات طول ریشه، ارتفاع ساقه، وزن تر گیاه و وزن خشک گیاه و عملکرد اسانس از توده محلی و آبیاری با آب معمولی (تیمار بدون تنش شوری) به­دست آمد. با افزایش شدت تنش خشکی در کلیه صفات کمی مورد اندازه­گیری کاهش معنی­داری مشاهده گردید، اما درصد اسانس با افزایش تنش شوری افزایش یافت. اندازه­گیری غلظت تنظیم­کننده­های اسمزی نشان داد میزان غلظت پرولین و کربوهیدرات­های محلول تحت تاثیر تیمار تنش شوری در مقایسه با شاهد افزایش یافتند و افزایش شدت تنش شوری موجب افزایش میزان غلظت تنظیم کننده­های اسمزی شد. نتایج به­دست آمده حاکی از آن است که زنیان نسبتاً به تنش شوری مقاوم است، البته سطـوح بالای 4 دسی­زیمنس بر متـر باعث کاهش ویــژگی­های کمّی گیاه می­شوند و در صورت وقوع شوری، این گیاه با به­کارگیری مکانیزم تنظیم اسمزی و به­وسیله افزایش تجمع پرولین و کربوهیدرات در هنگام مواجه با شوری، شرایط تنش را تا حدی تحمل می­کند.
    کلید واژگان
    اسانس
    تنش شوری
    تنظیم کننده های اسمزی
    زنیان
    عملکرد

    شماره نشریه
    343
    تاریخ نشر
    2017-10-23
    1396-08-01
    ناشر
    دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
    سازمان پدید آورنده
    دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران
    زراعت، دانشگاه پیام نور زاهدان، زاهدان، ایران
    دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران
    هیات علمی مجتمع آموزش عالی شیروان

    شاپا
    2538-1822
    2476-731X
    URI
    http://jcep.iaut.ac.ir/article_536633.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/285127

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب