تاثیر غلظتهای نمک طعام بر برخی ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک سه گونه سالیکورنیا (Salicornia spp.) در شرایط کشت بدون خاک
(ندگان)پدیدآور
طیبی, بهروزقنبری, احمدنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور مقایسه پاسخهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک سه گونه سالیکورنیا به غلظتهای کلرید سدیم، آزمایشی بهصورت گلخانهای انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج غلظت نمک کلرید سدیم (5، 100، 200، 400 و 600 میلیمول بر لیتر) و سه گونه سالیکورنیا (Salicornia persica، S. perspolitanaوS. bigelovii) بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده شوری و گونه بر صفات پرولین، گلیسینبتائین، کربوهیدراتها، کلروفیل a وb، محتوای نسبی آب، پتـانسیل اسمزی در شـاخسار، وزن خشک و وزن تر معنیدار بودند. همچنین، برهمکنش شوری و گونه بر صفات پرولین، گلیسینبتائین، کربوهیدراتها، کلروفیل a وb، پتانسیل اسمزی شاخسار، وزنخشک و وزنتر معنیدار معنیدار شد. غلظت کربوهیدراتها تا 400 میلیمول 70 تا 80 درصد افزایش و در 600 میلیمول بین 5 % تا 13% کاهش یافت. افزایش غلظت نمک تا 600 میلیمول باعث افزایش غلظت پرولین و گلیسینبتائین شد. پتانسیل اسمزی نیز با افزایش سطوح شوری از 3 تا 4 برابر منفیتر شد. محتوای کلروفیلهای a و b تا 600 میلیمول کاهش یافتند. همچنین، در غلظت 200 میلیمول نمک در هر 3 گونه، وزنتر و وزنخشک بهطور معنیدار، 2 تا 3 برابر نسبت به شاهد افزایش و در 600 میلیمول نمک وزنتر و وزنخشک حدود 60% تا 65% کاهش پیدا کردند. در مجموع، نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک در محیط ریشه، هر سه گونه با تجمع پرولین و گلیسینبتائین و از طریق کاهش پتانسیل اسمزی، در غلظتهای بالای نمک زنده ماندند. گونه S. bigelovii در 600 میلیمول نمک بیشترین تجمع سدیم و کمترین تجمع عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم را داشت. از طرف دیگر گونه S. perspolitana در 600 میلیمول نمک بیشترین تجمع عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم را داشته و از نظر تجمع اسمولیتها در سطوح شوری نسبت به سایر گونهها برتری نشان داد.
کلید واژگان
پتانسیل اسمزیپرولین
کربوهیدراتها
کلروفیل
محتوی نسبی آب
شماره نشریه
250تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایراناستاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
شاپا
2538-18222476-731X




