اثر گونههای میکوریزا بر صفات کمی و کیفی سویا (Glycine max L.) با اعمال سیستمهای آبیاری تحت فشار
(ندگان)پدیدآور
درستکار, نادیاپیرزاد, علیرضانوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی همزیستی میکوریزایی گیاه سویا رقم ویلیامز، تحت سیستمهای مختلف آبیاری آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه طی سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شـامل سیستمهای آبیـاری (قطرهای و بارانی) بهعنوان فاکتور اصلی و گونههای مختلف قارچ میکوریزا (بدون تلقیح، Funneliformis mosseae،Rhizophagus intraradices و Simiglomus hoi) بهعنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، وزن غلاف، عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد گره در ساقه اصلی، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت روغن، درصد و عملکرد روغن در آبیاری قطرهای، و بالاترین مقادیر LWR (نسبت وزن برگ به وزن کل گیاه) و SPAD (شـاخص کلروفیل) در سیستم بارانی به دست آمدند. اثرات متقابل معنیدار نشاندهنده پاسخ متفاوت گیاه به گونههای قارچی در سیستمهای آبیاری میباشد. رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a، b و کل) و کارتنوئید برگ سویا در شرایط همزیستی با هر سه گونه قارچی در آبیاری بارانی وضعیت مطلوبتری داشتند. بیشترین مقدار فسفر برگ در گیاهان آبیاری شده با سیستم بارانی و همزیست با F. mosseae مشاهده شد. گیاهان میکوریزایی در هر سه گونه قارچ به یک اندازه پروتئین برگ را افزایش دادند، در حالی که مقدار پتاسیم برگ در گیاهان میکوریزایی تغییر معنیداری نسبت به شاهد نداشت. با وجود بیشترین درصد کلونیزاسیون ریشه با گونه R. intraradices در آبیاری بارانی، هر سه گونه قارچ در سیستمهای قطرهای و بارانی کلونیزاسیون بالاتری نسبت به شاهد داشتند. نسبت ترکیبات اسیدهای چرب روغن سویا (اسیدهای چرب غیراشباع حدود چهار برابر اسیدهای چرب اشباع بودند) در هر دو سیستم آبیاری برای گیاهان میکوریزایی مشابه شاهد بودند. بدون توجه به وجود پاسخ متفاوت سویا به گونههای میکوریزا، عملکردهای بیولوژیک، دانه و روغن در سیستم آبیاری قطرهای بهترتیب 23، 53 و 84 درصد بیشتر از آبیاری بارانی بهدست آمدند.
کلید واژگان
آبیاری قطرهایاسید چرب
کلروفیل
فسفر
میکوریزا
شماره نشریه
145تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایراندانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
شاپا
2538-18222476-731X




