اثر هیومیک اسید بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت و عملکرد کرچک (Ricinus commonis L.) در شرایط کمبود آب
(ندگان)پدیدآور
دادنیا , محمدرضانوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تاثیر هیومیک اسید بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت در کرچک با اجرای آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بررسی شد. فاکتورهای آزمایش شامل تیمارهای آبیاری با 3 سطح شامل آبیاری در 80 درصد ظرفیت زراعی (S1) (نرمال)، آبیاری در 65 درصد ظرفیت زراعی (S2) (تنش ملایم) و آبیاری در 50 درصد ظرفیت زراعی (S3) (تنش شدید) در کرت اصلی و هیومیک اسید در 4 سطح (عدم محلولپاشی، 1، 2 و 3 بار محلولپاشی) در کرت فرعی در نظر گرفته شدند. در این بررسی عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد کپسول در بوته و آنزیمهای آنتی اکسیدانت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر محلولپاشی هیومیک اسید بر وزن صد دانه و میزان آنزیمهای آنتی اکسیدانت در سطح 1% معنیدار بوده و مقایسه میانگینها حاکی از این بود که محلولپاشی هیومیک اسید میتواند اثر کمبود آب را تا حدودی جبران کند بهطوریکه میزان سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در شرایط سه بار محلولپاشی به ترتیب در S2، 8/38، 75/34 و 88/37 و در S3، 63/26، 15/41 و 14/43 درصد نسبت به عدم محلولپاشی با هیومیک اسید افزایش یافتند. در مجموع، میتوان گفت هیومیک اسید به دلیل اثرات مختلف فیزیولوژیکی علاوه بر افزایش عملکرد کرچک، می تواند در جهت کاهش اثرات تنش کمبود آب نقش مؤثری ایفا نماید، به طوریکه افزایش میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت تحت تاثیر این ترکیب میتواند یک راهکار در مناطق خشک به حساب آمده و کاهش عملکرد را تا حدودی جبران کند.
کلید واژگان
سوپر اکسید دیسموتازکاتالاز
کرچک
کمبود آب
گلوتاتیون پراکسیداز
هیومیک اسید.
شماره نشریه
141تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
استادیار گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایرانشاپا
2538-18222476-731X




