پاسخ سیبزمینی رقم کایزر (Solanum tuberosum cv. Kaiser) به منابع مختلف کودی
(ندگان)پدیدآور
سعیدی, محمدرضایادگاری, مهراب نوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تأثیر مصرف کودهای زیستی و شیمیایی بر صفات کمی و کیفی سیبزمینی رقم کایزر، آزمایشی در منطقه دشت لردگان بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 انجام شد. کودهای مورد استفاده شامل کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر، هر یک در دو سطح عدم استفاده و مصرف طبق آزمون خاک (نیتروژن،150 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره و برای فسفر مصرف 130 کیلوگرم در هکتار از منبع سوپرفسفات تریپل) و کودهای زیستی ورمیکمپوست، نیتروکسین و فسفات بارور (هر کدام در دو سطح مصرف طبق توصیه کارخانه و عدم مصرف) بودند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بهطورکلی کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی دارای تأثیر معنیداری بر درصد نشاسته غده، طول بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک بوته، قطر بزرگترین و کوچکترین غده، تعداد غده در بوته و عملکرد غده بودند. مقایسه میانگینها همچنین نشان داد که تیمارهای ترکیبی کودهای زیستی ورمیکمپوست، نیتروکسین و فسفات بارور تأثیر بیشتری بر صفات مورد بررسی داشتند. بیشترین میزان عملکرد غده در تیمارهایی دیده شد که در آنها کودهای زیستی نیتروکسین، فسفات بارور و ورمیکمپوست با یکدیگر ترکیب شده بودند. بهطورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف کودهای زیستی و شیمیایی بر بسیاری از صفات رشد رویشی، صفات مرتبط با کیفیت و شاخصهای فیزیولوژیکی تأثیرگذار است. کاربرد کود شیمیایی نیتروژن به بهبود بیشتر صفات بسیار کمک نمود، درحالیکه، مصرف توأم کود سوپر فسفات تریپل با کودهای زیستی بیتأثیر بود. حداکثر درصد نشاسته در ماده خشک غده (27/75 درصد)، تعداد ساقه در بوته (37/6 عدد)، قطر بزرگترین غده (75/185 میلیمتر)، قطر کوچکترین غده (08/58 میلیمتر) و عملکرد غده (50/33317 کیلوگرم در هکتار) در اثر استفاده از کودهای زیستی ورمیکمپوست، نیتروکسین و فسفات بارور، حاصل شد. بیشترین میـزان غالب صفات در تیمارهای حاصل از ترکیب کودهای زیستی بهدست آمـد. چنیـن به نظر میرسد که کودهای زیستی مورد استفاده، به دلیل اثرگذاری بهتر و بیشتر روی فعالیتهای گیاهی، منجر به افزایش صفات مورد برآورد کمی و کیفی در سیبزمینی رقم کایزر شدند.
کلید واژگان
سیبزمینیشاخصهای مورفوفیزیولوژیک
عملکرد
عناصر غذایی
شماره نشریه
141تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانش آموخته رشته آگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.استادیار گروه زراعت و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
شاپا
2538-18222476-731X




