بررسی تأثیر زمان برداشت بر ویژگیهای کمّی و کیفی علوفه ی ذرت
(ندگان)پدیدآور
قنبری, احمداحمدیان, احمدمیر, بهروزرزمجو, الیاسنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیر زمان های مختلف برداشت بر کیفیت و کمیت علوفه ی ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704، تحقیقی در سال زراعی 85-1384 در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه زابل انجام گردید. آزمایش بهصورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه زمان مختلف برداشت شامل ظهور اندام های نر (1H)، شیری شدن دانه (2H) و خمیری شدن دانه (3H) در چهار تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه های آماری نشان داد اثر زمان برداشت بر ارتفاع گیاه، درصد وزنی برگ، درصد وزنی ساقه، درصد وزنی بلال، درصد ماده ی خشک و عملکرد ماده ی خشک در هکتـار معنی دار بود و بالاترین ارتفاع گیاه، درصد وزنی بلال، درصد وزنی ماده ی خشک و عملکرد ماده ی خشک در هکتار در مرحله ی 3 H(خمیری شدن دانه) بهدست آمد. بیشترین مقادیر درصد وزنی برگ، تعداد برگ و درصد وزنی ساقه نیز از مرحله ی 1 H(ظهور اندامهای نر) حاصل شد. تأخیر در برداشت باعث تغییرات کیفی علوفه گردید، بهطوریکه باعث افزایش ماده ی خشک، درصد چربی، دیواره ی سلولی، دیواره ی سلولی بدون همی سلولز و لیگنین شد. همچنین، میزان کربوهیدارت محلول در آب در مرحله ی شیری شدن دانه نسبت به سایر مراحل در حداکثر بود و بعد از آن کاهش شدیدی یافت. غلظت عناصر معدنی موجود در علوفه با تأخیر در برداشت در مراحل مختلف رشد زایشی ثابت بود و تغییرات معنی داری در آنها مشاهده نگردید. میزان خاکستر و درصد پروتئین خام علوفه بعد از مرحله ی ظهور اندام های نر در ذرت ثابت بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش میتوان بهترین زمان برداشت علوفه جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی بهینه ی علوفه را مرحله ی شیری شدن دانه اعلام نمود.
کلید واژگان
زمان برداشتعلوفه ی ذرت
عناصر
کمیت
کیفیت
شماره نشریه
315تاریخ نشر
2010-11-221389-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابلعضو هیئت علمی گروه تولیدات دانشکده فنی و مهندسی تربت حیدریه
کارشناس ارشد زراعت
کارشناس ارشد زراعت
شاپا
2538-18222476-731X




