اثر سازگاری سرمایی و سرماسختی سریع روی تحمل سرما و ترکیبات ضد یخ در شته معمولی گندم، Schizaphis graminum (Hemiptera: Aphididae)
(ندگان)پدیدآور
سعیدی, فاطمهمحرمی پور, سعیدمیکانی, اعظم
نوع مدرک
Textمقاله کامل، انگلیسی
زبان مدرک
فارسیچکیده
حشرات بقای خود را در دماهای زیر صفر با قرار گرفتن به مدت طولانی یا کوتاه در دماهای پایین اما غیرکشنده افزایش میدهند که به ترتیب سازگاری سرمایی(ACC) و سرماسختی سریع(RCH) نامیده میشود. در این تحقیق اثر کاهش تدریجی یا سریع دما روی تحمل به سرما در افراد بالغ شته معمولی گندم، (Rondani) Schizaphis graminum مورد بررسی قرار گرفت. LT50 (دمایی که موجب مرگ و میر 50 درصد افراد جمعیت میشود) با قرار گرفتن در دمای 10 درجه سلسیوس به مدت یک هفته اختلاف معنیداری با شاهد (افراد پرورش یافته در دمای 20 درجه سلسیوس) نشان داد. علاوه بر سازگاری تدریجی، افراد بالغ شته S. graminum سرماسختی سریع نیز نشان دادند؛ زمانیکه شتههای پرورش یافته در دمای 20 درجه سلسیوس به طور مستقیم در معرض دماهای زیر صفر به مدت دو ساعت قرار گرفتند LT80 (دمای 80 درصد مرگ و میر) برابر با 6/11- درجه سلسیوس به دست آمد. اما قرار گرفتن در دمای صفر به مدت پنج ساعت قبل از انتقال به دمای 6/11- درجه سلسیوس منجر به ایجاد بیشینه سرماسختی سریع شد، به این معنی که بقا به بیشترین مقدار (73 درصد) رسید. همچنین RCH در اثر سرمادهی افراد بالغ با نرخهای کاهش دمایی متفاوت ایجاد شد. به طوریکه بیشترین میزان بقا در اثر سرمادهی بانرخ °C/min05/0 به دست آمد. افزایش قندها و پلیالها یکی از عوامل موثردر ACC و RCH میباشند. در این مطالعه ترهالوز و گلوکز در ACC و RCH به میزان قابل توجهی افزایش یافتند که نقش این ترکیبات در افزایش تحمل به سرما در شته S. graminum را نشان میدهد.
کلید واژگان
Schizaphis graminumسازگاری سرمایی
سرماسختی سریع
ترکیبات ضد یخ
ترهالوز
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
انجمن حشره شناسی ایرانEntomological Society of Iran
سازمان پدید آورنده
گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانگروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران



