ترکیب شیمیایی و سمیت تدخینی سه اسانس مرکبات روی تخم، لارو و حشره کامل سوسک چهار نقطهای حبوبات، (Callosobruchus maculatus (Col.: Bruchidae
(ندگان)پدیدآور
سعیدی, مهدیهسفیدکن, فاطمهمحرمیپور, سعید
نوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
سمیت تنفسی اسانسهای فرار پوست نارنگی،Citrus reticulata Blanco (Rutaceae) ، لیمو،C. limon L. ، و نارنج،C. aurantium L.، روی تخم، لارو و حشرات کامل سوسک چهارنقطهای حبوبات، Callosobruchus maculatus (F.)، در دمای1 ± 27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد در تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر با آب و از پوست میوهها استخراج شدند و با آنالیز GC و GC/MS مورد شناسایی قرار گرفتند. لیمونن (limonene) بهعنوان مهمترین ترکیب تشکیلدهنده اسانسها مد نظر قرار گرفت. اثر غلظتهای متفاوت بخارات اسانس روی تفریخ تخم و مرگومیر لارو و حشره کامل معنیدار بود .اسانسهای نارنگی و نارنج نسبت به اسانس لیمو روی میزان تفریخ تخم اثرات سمیتری نشان دادند و بیشترین مرگومیر را نیز روی لاروها ایجاد نمودند. در مورد مرگومیر حشرات کامل، هیچ اختلاف معنیداری بین اسانسها مشاهده نشد. حشرات کامل در معرض غلظتهای 5/18، 37، 5/55 و 74 میکرولیتر بر لیتر هوا قرار گرفتند. اسانس نارنج در بالاترین غلظت (74 میکرولیتر بر لیتر هوا) طی 6 ساعت، مرگومیر 100 درصد از حشرات را رقم زد. در مقابل اسانس نارنگی و لیمو در زمان مشابه بهترتیب موجب مرگ و میر 38 و 62 درصد از حشرات شد. این نتایج پیشنهاد میکند که اسانس پوست مرکبات میتواند بهعنوان سموم تدخینی گیاهی در برابر مراحل مختلف سوسک چهارنقطهای حبوبات مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
تدخینیاسانس
Citrus reticulata
Citrus limon
Citrus aurantium
Callosobruchus maculatus
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
انجمن حشره شناسی ایرانEntomological Society of Iran



