ترجیح طعمهای مگس شکارگر Dip.: Syrphidae) Eupeodes corollae) روی پورههای سنین مختلف شتهی( Brevicoryne brassicae (Hem.: Aphididae
(ندگان)پدیدآور
جلیلیان, فرزادزمانی, عباسعلیمعینی نقده, ناصرعربیان, مریم
نوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
ترجیح طعمهای لاروهای سن دوم و سوم مگس Eupeodes corollae Fabricius نسبت به پورههای سنین مختلف شتهی مومی کلم، Brevicoryne brassicae (L.)، در دو حالت انتخابی و غیرانتخابی در دمای 2 ± 25 درجهی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دورهی نوری 16 ساعت روشنایی به 8 ساعت تاریکی بررسی شد. در شرایط غیرانتخابی، از هر مرحلهی زندگی شته (سنین پورگی یک تا چهار) بهصورت جداگانه 40 فرد و در شرایط انتخابی در هر تکرار 10 فرد از هر مرحله انتخاب شد. بر اساس نتایج حاصله، در شرایط غیرانتخابی بین میزان تغذیهی لاروهای سن دوم و سوم مگسE. corollae از سنین پورگی یک تا سه شتهی مومی کلم تفاوت معنیداری وجود نداشت. میزان تغذیهی لاروهای سنین دوم و سوم بهترتیب از پورههای سن اول و سن دوم شتهی مومی کلم با میانگین 61/2 ± 00/25 و 58/0 ± 2/38 شته در روز مشاهده شد. در شرایط انتخابی، بیشترین میزان تغذیهی لاروهای سنین دوم از پورههای سن سه با میانگین 84/0 ± 00/5 شته در روز بود. ولی بین میزان تغذیهی لارو سن سوم روی سنین مختلف پورگی شته تفاوت معنیداری مشاهده نشد. تغییر در ترجیح لاروهای سن سوم در ارتباط با تراکمهای متفاوت سنین مختلف پورگی (نسبتهای 50:10، 40:20، 30:30، 20:40 و 10:50 پورهی سن دو: پورهی سن سه) بررسی شد و نتایج حاصله نشان داد که تراکمهای مختلف تأثیری در میزان ترجیح لاروهای سن سوم نداشت. در شرایط انتخابی، لاروهای سن دوم مگس پورههای سن سوم را ترجیح میدهند ولی لاروهای سن سوم در شرایط متفاوت نیز ترجیحی نسبت به سنین مختلف از خود نشان نمیدهند.
کلید واژگان
شتهی مومی کلمBrevicoryne brassicae
Eupeodes corollae
ترجیح طعمهای
تغییر رفتار
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
انجمن حشره شناسی ایرانEntomological Society of Iran



