بررسی غلظتهای روی، سرب، کادمیوم و مس در گندم و نان مصرفی در شهر همدان
(ندگان)پدیدآور
کیانپور, سامانسبحان اردکانی, سهیلنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با گسترش آلایندههای محیطی و بهتبع آن ورود آنها به زنجیر غذایی، بررسی در مورد انواع آلودگی و بهداشت مواد غذایی حائز اهمیت است. لذا، این پژوهش با هدف بررسی محتوی عناصر روی، سرب، کادمیوم و مس در محصول گندم و نان مصرفی شهر همدان در سال 1393 انجام یافت. بدین منظور 4 مزرعه کشت گندم و 4 نانوایی پخت انواع نان لواش، بربری، سنگک و فرانسوی انتخاب و نمونهبرداری از آنها مطابق روش استاندارد انجام شد. پس از انجام مراحل آمادهسازی نمونهها بهروش هضم اسیدی، غلظت عناصر در آنها توسط دستگاه نشر اتمی (ICP) در 3 تکرار خوانده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر روی، سرب، کادمیوم و مس در نمونههای نان بر حسب میلیگرم در کیلوگرم برابر با 48/2 ± 47/5، 04/0 ± 06/0، 36/0 ± 92/0 و 14/0 ± 57/1 و در نمونههای گندم بر حسب میلیگرم در کیلوگرم برابر با 34/1 ± 93/4، 16/0 ± 17/0، 55/0 ± 92/0 و 31/0 ± 02/1 بود. از طرفی نتایج بیانگر آن بود که میانگین غلظت عناصر روی، سرب و مس کمتر و میانگین غلظت عنصر کادمیوم بیشتر از حد مجاز WHO است. از اینرو، آلودگی محصول گندم و نان مصرفی شهر همدان بهدلایلی همچون استفاده طولانیمدت و بیرویه از نهادههای کشاورزی بهویژه کودهای فسفاته و فاضلاب شهری برای آبیاری، استقرار مزارع در مجاوت صنایع و جادههای مواصلاتی میتواند تبعات بهداشتی غیرقابل جبرانی برای مصرفکنندگان بهدنبال داشته باشد.
کلید واژگان
فلزات سنگینگندم
نان
همدان
شماره نشریه
428تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد محیطزیست، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایراندانشیار گروه محیطزیست، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




