بهینهسازی فرآوری حرارتی عسل با استفاده از ارزیابی خصوصیات فیزیکیشیمیایی و محتوای هیدروکسی متیل فورفورال
(ندگان)پدیدآور
سیدی منصور, سپیدارروفهگرینژاد, لیلانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) یکی از ترکیبات تشکیل شده درنتیجه فرآیند حرارتی و نگهداری عسل بوده و طبق استاندارد کدکس حداکثر مجاز آن در عسل ppm40 تعیین شده است. در این تحقیق، تأثیر دمای حرارتدهی (۵۵، ۶۵ و ۷۵ درجه سلسیوس)، زمان حرارتدهی (۱۰، ۲۰ و ۳۰ دقیقه) و همچنین دمای مختلف نگهداری (۲۵ و ۴۰ درجه سلسیوس) طی سه ماه بر مبنای روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر متغیرهای ذکر شده بر روی خصوصیات فیزیکی شیمیایی (فاکتورهای رنگی Lab، pH و رطوبت) و محتوای HMF (طیفسنجی با اسپکتروفتومتر) در نمونههای عسل تیمار شده مطالعه و مدلهای پیشبینی برای هر یک محاسبه گردید و نتایج یافتهها در زمانهای ۴۵ و ۹۰ روز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد دما و زمان فرآیند حرارتی و نگهداری روی pH، رطوبت و رنگ تأثیرگذار نبودند در حالیکه دمای نگهداری تأثیر خود را بر روی شاخص L و a نشان داد. محتوای HMF تحت تأثیر تمام متغیرهای مورد بررسی قرار گرفت بهنحوی که میزان آن بهطور معنیداری با افزایش فرآیند حرارتی و نگهداری بیشتر گردید. در بین نمونههای مورد بررسی میزان HMF در نمونه حرارت دیده در دمای 75 درجه سلسیوس بهمدت 20 دقیقه و نگهداری در دمای 40 درجه سلسیوس بهمدت 90 روز بیشتر از حد مجاز بهدست آمد. میزان بهینه HMF تحت شرایط عملیاتی حرارتدهی در دمای ۵۵ درجه سلسیوس به مدت ۱۰ دقیقه و نگهداری تحت دمای ۲۵ درجه سلسیوس بهمدت ۴۵ روز نتیجه گردید.
کلید واژگان
روش سطح پاسخشرایط نگهداری
فرآیند حرارتی
عسل
هیدروکسی متیل فورفورال
شماره نشریه
327تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
کارشناسیارشد علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایراناستادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




