اثر فرآیند اسمز بر خواص کیفی پیاز خشکشده با هوای گرم
(ندگان)پدیدآور
مظفری, منصورهسلیمانی, جابرآصفی, نارملاجعفریان, پریسانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
آبگیری اسمزی، فرآیندی برای حذف قسمتی از آب مواد غذایی گیاهی و حیوانی با غوطهور کردن آن در یک محلول غلیظ یا هیپرتونیک است. در این تحقیق برای یافتن اثر پیشفرآیند اسمز بر خواص کیفی پیاز خشکشده با هوای گرم، پیاز رقم قرمز آذرشهر انتخاب گردید. برای تعیین شرایط مطلوب آبگیری اسمزی تأثیر دما، زمان و غلظت محلول بررسی شد. مناسبترین تیمار بر اساس کاهش محتوی رطوبتی (Water loss) و افزایش محتوی ماده خشک (Solid gain) با غلظت 5% نمک طعام و دمای40 درجه سلسیوس و زمان یک ساعت انتخاب گردید. سپس نمونههایی با این شرایط تهیه و در دمای 65 درجه سلسیوس بهمدت 12 ساعت در آون خشک گردیده و در دو نوع بستهبندی (آلومینیوم فویل تحت گاز نیتروژن و پلیاتیلن) بستهبندی ودر دمای آزمایشگاه قرار داده شدند. پارامترهایی مانند آبگیری مجدد و تست ارگانولپتیکی برروی نمونهها هر دو ماه یکبار بهمدت شش ماه انجام گرفت و با نمونه شاهد مقایسه گردید. نتایج حاصله از تست ارگانولپتیکی نشان داد که پس از چهار ماه کیفیت محصول کاهش مییابد و بهترین امتیاز کسبشده به نمونهایکه در پوشش پلیاتیلن بستهبندی شده بود تعلق داشت .در بین نمونههای اسمزی، میزان آبگیری مجدد نمونه پیازی که در دمای 40 درجه سلسیوس، غلظت 5% نمک طعام و زمان یک ساعت تحت فرآیند اسمز قرار گرفته بود و سپس در مجاورت گاز بیاثر نیتروژن در فویل بستهبندی شده بود بیشتر از نمونه اسمزی بستهبندیشده با پلیاتیلن بود. همچنین میزان آبگیری مجدد با درجه حرارت و زمان آبگیری ارتباط مستقیم داشت بهطوریکه با افزایش درجه حرارت و زمان، میزان آبگیری مجدد افزایش یافت.
کلید واژگان
آبگیری اسمزیافزایش محتوی ماده جامد
پیاز
کاهش محتوی رطوبت
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2011-08-231390-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
بخش فنی و مهندسی، مرکز نحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، تبریز، ایرانبخش فنی و مهندسی، مرکز نحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، تبریز، ایران
گروه صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
شاپا
2228-76472476-6968




