بررسی میزان هیستامین در ماهیهای قزلآلای رنگینکمان (اونکورینچوس مایکیس) خریداریشده از مراکز فروش ماهی در تهران
(ندگان)پدیدآور
مشاک, زهرهمرادی, بیژنمرادی, بهروزنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هیستیدین یکی از مشتقات ازتدار غیرپروتئینی موجود در ماهی و سایر فرآوردههای دریایی میباشد که میزان آن در انواع ماهیان ازجمله خانواده سالمونیده (که ماهی قزلآلا نیز از این دسته میباشد) به نسبت سایر فرآوردههای غذایی بالا میباشد. برخی از باکتریها که فلور طبیعی این محصول میباشند از طریق دکربوکسیلاسیون آنزیمی خود هیستیدین را تبدیل به هیستامین مینمایند. مسمومیت حاصله از هیستامین برای انسان مخاطرهآمیز میباشد. اندازهگیری میزان هیستامین با روشی سریع و دقیق میتواند در کاهش این خطرات مفید باشد. هدف این مقاله تعیین شمارش کلی باکتریهای مزوفیل و سایکروفیل و تعیین میزان هیستامین ماهیهای قزلآلای عرضهشده در مراکز فروش ماهی در تهران با استفاده از روش الایزا میباشد. لذا 60 نمونه ماهی قزلآلای رنگینکمان (اونکورینچوس مایکیس) از 10 مرکز فروش ماهی در تهران خریداری شد و با استفاده از کیت الایزای ریدا اسکرین میزان هیستامین در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین پس از رقتسازی از نمونههای حاصلهدر محیط آگار مغذی در دو دمای 25 و 35 درجه سلسیوس بهصورت سطحی کشت داده شد. میزان هیستامین در نمونهها بین 4 تا mg/100g 28 با میانگین mg/100g 18/14 بود. از این میان 50/12 درصد نمونهها دارای میزان هیستامین بالاتر از حد مجاز بینالمللی بودند (mg/100g20). بر اساس نتایج حاصل از آزمون همبستگی دو طرفه پیرسون مشاهده شد که رابطه مستقیمی بین میزان هیستامین و تعداد باکتریها در نمونههای ماهی برقرار است (01/0>p). تفاوتهای موجود در میزان آنزیم هیستیدین دکربوکسیلاز باکتریایی که در انواع ماهیان مشاهده میشود، میتواند با نوع اغذیه دریایی، تنوع گونههای ماهیان، درجه حرارت و زمان نگهداری در ارتباط باشد. لذا اعمال مراقبتهای خوب بهداشتی در طی مراحل مختلف پرورش، صید، انتقال و نگهداری در کاهش میزان رشد باکتریها و متعاقب آن تولید هیستامین موثر میباشد و مخاطرات ناشی از مسمومیتهای هیستامینی را بدین وسیله میتوان به حداقل رسانید.
کلید واژگان
هیستامینماهی قزلآلای رنگینکمان
الایزا
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2011-08-231390-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایرانگروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران.
گروه ا میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




