مطالعه میزان ید در گوشتهای گاو و گوسفند و تخممرغهای عرضه شده در شهرکرد طی سالهای 1389 و 1390
(ندگان)پدیدآور
شاکریان, امیرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ید یک عنصر ضروری در جیره غذایی انسان است و در بسیاری از مواد غذایی با منشاء دامی یافت میشود. کمبود ید هنوز یک مشکل اساسی در بسیاری از کشورهای جهان میباشد. این بررسی با هدف تعیین میزان ید درگوشت گاو و گوسفند و تخممرغهای عرضه شده در شهرکرد انجام شد. تعداد 40 نمونه گوشت گاو، 40 نمونه گوشت گوسفند و 60 نمونه تخممرغ طی دو فصل زمستان 1389 و بهار 1390 خریداری شد. سپس با استفاده از هضم اسیدی و روش پایه سندلـ کالتوف میزان ید در نمونهها اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد میانگین میزان ید در نمونههای گوشت گوسفند در فصل زمستان برابر با 79/3 ± 32/11 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 63/52 ± 65/105 میکروگرم بر کیلوگرم میباشد. میانگین میزان ید در نمونههای گوشت گاو در فصل زمستان برابر با 69/5 ± 17/16 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار برابر با 18/41 ± 25/115 میکروگرم بر کیلوگرم میباشد. میانگین میزان ید در زرده نمونههای تخممرغ در فصل زمستان برابر با 60/122 ± 40/340 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 71/62 ± 63/462 میکروگرم بر کیلوگرم تعیین گردید. همچنین میانگین میزان ید در سفیده نمونههای تخممرغ در فصل زمستان 56/14 ± 01/33 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 40/14 ± 87/47 میکروگرم بر کیلوگرم میباشد. در این بررسی رابطه معنیداری بین میزان ید موجود در سفیده و زرده تخممرغ مشاهده نشد. بعلاوه مشخص گردید گوشت گاو و گوسفند و همچنین تخممرغ منابع مناسبی جهت تأمین میزان ید مورد نیاز انسان هستند.
کلید واژگان
گوشت گاوگوشت گوسفند
تخممرغ
شهرکرد
شماره نشریه
26تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر کرد، دانشکده دامپزشکی، دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایرانشاپا
2228-76472476-6968




