بررسی میزان غلظت عناصر سنگین در کمپوست، خاک پوششی و قارچهای خوراکی دکمهای گلخانههای استان کردستان
(ندگان)پدیدآور
چراغی, مهردادلرستانی, بهارهمردوخ روحانی, ندانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی است. این تحقیق با هدف تعیین غلظت عناصر سنگین آرسنیک، کادمیوم، سرب، روی و مس در محصول قارچ خوراکی تولید شده در گلخانههای استان کردستان صورت گرفته است. برای این منظور از کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی چهار گلخانه در استان کردستان با پنج تکرار برای هر یک نمونهبرداری به عمل آمد. در کل در این بررسی تعداد 60 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهها با استفاده از روش هضم اسیدی، هضم شدند. سپس غلظت عناصر توسط دستگاه نشر اتمی قرائت گردید. میانگین غلظت آرسنیک در قارچهای خوراکی 742/89 میلیگرم در کیلوگرم، کادمیوم 32/0 میلیگرم در کیلوگرم، مس 868/48 میلیگرم در کیلوگرم، سرب 152/3 میلیگرم در کیلوگرم و روی 072/24 میلیگرم در کیلوگرم به دست آمد. یافتههای پژوهش نشان داد که میانگین غلظت آرسنیک، سرب و مس در کلیه نمونههای قارچ خوراکی بالاتر از حد استاندارد WHO ( عنصر آرسنک 5/0 میلیگرم در کیلوگرم، سرب 2 میلیگرم در کیلوگرم و مس 40 میلیگرم در کیلوگرم در مواد غذایی) بوده است. این در حالی است که کلیه نمونههای قارچ از لحاظ عناصر روی و کادمیوم کاملا سالم بودند. همچنین غلظت کلیه عناصر در خاک و کمپوست به جز آرسنیک پایینتر از حد استاندارد EPA تشخیص داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مصرف زیاد کودهای شیمیایی در گلخانههای استان کردستان باعث افزایش غلظت این عناصر شده است.
کلید واژگان
فلزات سنگینگلخانه
قارچ دکمهای
کود شیمیایی
کردستان
شماره نشریه
48تاریخ نشر
2013-02-191391-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایراندانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانش آموخته گروه محیط زیست، همدان، ایران.
شاپا
2228-76472476-6968




