بررسی اثر پرتودهی گاما بر روی لاشههای گاوی آلوده به سیستیسرکوس بوویس
(ندگان)پدیدآور
مشاک, زهرهسوداگری, حمیدرضاخنجری, علیشاهحسینی, غلامرضامتقیفر, افشینداوودآبادی فراهانی, محسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنیازیس یکی از بیماریهای مهم انگلی مشترک بین انسان و دام میباشد که در نتیجه مصرف گوشت خام یا نیمپز گاوی آلوده به سیستیسرکوس بویس (Cysticercus bovis) در انسان ایجاد میشود. پرتودهی بهعنوانی روشی ایمن میتواند جهت از بین بردن انگلها در سالمسازی مواد غذایی و بهعنوان یک روش کنترلی در پیشگیری از وقوع اپیدمی این بیماری انگلی غذازاد مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این مطالعه ابتدا قسمتهای مختلف لاشههای گاوی (سه سر بازو،قلب و جوشی) حاوی کیست زنده در دو کشتارگاه استان البرز جهت پرتودهی با دوزهای مختلف اشعه گاما (5/0، 6/0، 7/0، 8/0، 9/0، 1، 5/1 کیلوگری) انتخاب و پس از پرتوتابی نمونهها بهمدت 30 الی 120 دقیقه، زنده و یا مرده بودن لاروها با رنگآمیزی ائوزینمتیلنبلو و توسط مشاهده میکروسکوپی مشخص گردید. آنالیز آماری با نرمافزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از برنامه Trend Chi-square صورت گرفت. نتایج حاکی از آن بود که دوزهای 8/0، 9/0، 1و 5/1 کیلوگری بهترتیب با 72، 6/82، 9/90 و 6/91 درصد در مقایسه با سایر دوزها، بهطور معنیداری قادر به از بین بردن کیستها شد. بهدلیل عدم اختلاف آماری معنیداری بین دو دوز 1و 5/1 کیلوگری جهت از بین بردن کیستها، از دوز کمتر یعنی 1 کیلوگری بهعنوان دوز مناسب پرتودهی در گوشتهای آلوده توصیه میگردد.
کلید واژگان
پرتو گاماسیستیسرکوس بویس
کشتارگاه
لاشه گاوی
شماره نشریه
315تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرج، دانشگاه آزاداسلامی، کرج، ایران
دانشگاه تهران، استادیار گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، تهران، ایران
پژوهشکده کشاورزی هستهای، مربی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، کرج، ایران.
دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




