بررسی اثر تزریق پیش از کشتار عصارۀ مرزنجوش (Origanum Spp.) بر کیفیت ماهی قزلآلای رنگینکمان نگهداری شده در یخچال (4°C±0.5)
(ندگان)پدیدآور
حسینی, سید ولیگلچین, نگاربهرامی راد, علیرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این پژوهش، بررسی اثر نگهدارندگی عصاره گیاه مرزنجوش در غلظتهای مختلف (0، 3، 6 و 9 درصد) به صورت تزریق پیش از کشتار بر میزان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگینکمان در شرایط نگهداری در یخچال بود. برای این منظور ابتدا از ماهیان زندۀ مورد آزمایش 2 میلی لیتر خون خارج و به سرعت 2 میلی لیتر از غلظتهای مختلف عصاره مرزنجوش به هر یک از نمونههای مورد بررسی تزریق گردید. 30 دقیقه پس از تزریق، ماهیان کشته (با خارج کردن از آب)، فیله و آنگاه به مدت 16 روز در یخچال نگهداری شدند. در طی دورۀ نگهداری و در روزهای 1، 4، 7، 10، 13 و 16، کیفیت نمونههااز نظر شاخصهای pH، فساد ثانویه اکسیداسیون چربی (شاخص تیوباربیتوریک اسید)، آهن هِم و مجموع ترکیبات ازتۀ فرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تزریق عصاره مرزنجوش پیش از کشتار به طور معنیداری بر کیفیت ماندگاری ماهیان تیمار شده تأثیر داشته و شدت فساد را در ماهیان تیمار شده به تعویق میاندازد. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان حفظ کیفیت فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان و غلظت عصاره مرزنجوش تزریق شده، رابطه مستقیمی وجود دارد. از همین رو با توجه به نتایج بدست آمده استفاده از عصارۀ مرزنجوش (تزریق تا 9 درصد) برای افزایش ماندگاری فیلۀ قزلآلای رنگینکمان در شرایط نگهداری در یخچال توصیه میگردد.
کلید واژگان
مرزنجوشکیفیت ماهی
قزل آلا
نگهداری در شرایط یخچال
عصاره گیاهی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار گروه شیلات، دانشگاه تهران- فراوریدانشجوی گروه شیلات -دانشگاه تهران
کارشناس ارشد گروه شیلات ، دانشگاه تهران
شاپا
2008-57292423-7809




