• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • شیلات
    • دوره 67, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • شیلات
    • دوره 67, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بافت‌شناسی تکامل دستگاه گوارش لاروماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus) دریای خزر

    (ندگان)پدیدآور
    یعقوبی, مرتضیمجازی امیری, باقرنعمت اللهی, محمد علییلقی, سعید
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    1.325 مگابایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    در تحقیق حاضر تکامل بافت‌شناسی دستگاه گوارش ماهی کلمه از مرحلة تفریخ تا بچه‌ماهی انگشت‌قد به مدت 53 روز در شرایط طبیعی زیستگاه مرحلة نوزادگاهی این ماهی بررسی شد. سنین 1، 4، 10، 18، 28، 39 و 53‌روزگی برای مطالعات بافت‌شناسی انتخاب شد. بعد از نمونه‌برداری و تثبیت‌کردن با فرمالین 10 درصد برش‌های بافتی و رنگ‌آمیزی انجام شد. لاروهای تازه‌تفریخ‌شده لولة گوارش ساده را نشان دادند. دهان بسته، کبد لوله‌ای و کیسة شنای اولیه از سایر ویژگی‌های این مرحله بودند. در لارو چهارروزه دهان باز شد و یک مری کوتاه با بافت پوششی از نوع سنگ‌فرشی مطبق با سلول‌های جامی‌شکل اندک مشاهده شد. در لارو ده‌روزه مهم‌ترین واقعة تکاملی شروع تغذیة فعال بود. جذب کامل کیسة زرده و تکامل نهایی مری تا سن 28‌روزگی و تکامل نهایی دندان‌های حلقی، محو میکروسکوپی کیسة زرده و شروع پیچ‌خوردگی روده از سایر وقایع تکاملی تا مراحل نهایی نمونه‌برداری‌ها بودند. روده اولین و دندان‌های حلقی آخرین ناحیه بودند که تکامل یافتند. حفظ تغذیة درونی به مدت طولانی بعد از شروع تغذیة فعال از راهکارهای افزایش بقا در محدودیت‌های غذایی در این ماهی است. ویژگی‌های تکاملی مشاهده‌شده بر شبیه‌بودن تکامل دستگاه گوارش ماهی کلمه با سایر ماهیان استخوانی تأکید می‌کند و البته تفاوت‌های خاص گونه‌ای به‌خصوص در بخش دندان حلقی دیده می‌شود.
    کلید واژگان
    بافت‌شناسی
    تکامل دستگاه گوارش
    تغذیة فعال
    ماهی کلمة دریای خزر
    مرحلة لاروی
    آبزی پروری
    تغذیه آبزیان
    زیست شناسی آبزیان
    فیزیولوژی آبزیان
    ماهی شناسی

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2014-12-22
    1393-10-01
    ناشر
    دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران
    استاد گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران
    دانشیار گروه شیلات، دانشکدة منابع طبیعی، دانشگاه تهران،کرج، ایران
    دانشیار مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آب‌های داخلی گرگان، گرگان، ایران

    شاپا
    2008-5729
    2423-7809
    URI
    https://dx.doi.org/10.22059/jfisheries.2014.53357
    https://jfisheries.ut.ac.ir/article_53357.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/269177

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب