خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی معطر (Pelargonium graveolens L. Hérit) بر میکروارگانیسم های بیماری زای مواد غذایی
(ندگان)پدیدآور
محمدزاده, هدیمحمدی ثانی, علیشعیبی, شهرامنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده استفاده از پتانسیل مواد طبیعی بهعنوان افزودنیهای غذایی به خصوص با توجه به خواص ضد میکروبی آنها جهت کاهش استفاده از نگهدارندههای شیمیایی در تولید مواد غذایی، بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی عطری در شرایط آزمایشگاهی بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سالمونلا انتریتیکا و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور به میزان 4 میلی لیتر اسانس برگ شمعدانی عطری توسط دستگاه کلونجر تهیه و سپس حداقل غلظت بازدارندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی به روش ریز رقت بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار حداقل غلظت بازدارندگی برای استافیلوکوکس اورئوس و اشریشیا کلی یکسان و برابر با 5/62 میلی گرم بر لیتر و برای سالمونلا انتریتیکابرابر با 125 میلی گرم بر لیتر بود. همچنین حداقل غلظت کشندگی برای لیستریا مونوسیتوژنز 25/31 میلی گرم در میلی لیتر تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد که باکتری های گرم مثبت در برابر اسانس برگ شمعدانی از حساسیت بالاتری نسبت به باکتری های گرم منفی برخوردارند و حساسترین میکروارگانیسم آزمون شده نسبت به اسانس برگ شمعدانی عطری بهترتیب لیستریا مونوسیتوژنز،استافیلوکوکوس اورئوس،اشریشیا کلی و سالمونلا انتریتیکا بودند. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که استفاده از اسانس برخی گیاهان زینتی برای مهار باکتری ها میتواند در تحقیقات بعدی رویکرد مناسبی باشد.
کلید واژگان
ریز رقتاسانس برگ شمعدانی
حداقل غلظت بازدارندگی
حداقل غلظت کشندگی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکردIAU, Shahrekord Branch
سازمان پدید آورنده
گروه صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.1. گروه صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
آزمایشگاه آلاینده های سمی، سازمان غذا و دارو، تهران، ایران.




