مطالعه فراوانی ژن های کد کننده انتروتوکسین و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین جدا شده از نمونه های سبزیجات و سالاد در استان چهارمحال و بختیاری
(ندگان)پدیدآور
مومنی شهرکی, منوچهرشاکریان, امیررحیمی, ابراهیمصفرپور دهکردی, فرهادنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین یکی از اصلیترین عوامل نوظهور ایجاد کننده مسمومیتهای غذایی مقاوم به آنتیبیوتیک در انسان است. باکتری همچنین توانایی تولید انتروتوکسین مقاوم به حرارت را دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان شیوع، الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و فراوانی ژنهای کد کننده انتروتوکسین در سوش های استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین جدا شده از سبزیجات و سالاد انجام پذیرفت. در این مطالعه تعداد 485 نمونه سبزیجات و سالاد جمعآوری و سریعا به آزمایشگاه انتقال داده شدند. به منظور جداسازی استافیلوکوکوساورئوس از کشت میکروبی استفاده و سوش های مقاوم به متی سیلین با استفاده از دیسک های سفوکسیتین و اگزاسیلین تایید شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و فراوانی ژنهای کد کننده انتروتوکسین به ترتیب با استفاده از روش های انتشار دیسکی و PCR ارزیابی شدند. میزان شیوع استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین در نمونههای سبزیجات و سالاد به ترتیب 2/7 و 51/8 درصد بود. سوش های استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین، بیشترین میزان مقاومت آنتیبیوتیکی را نسبت به آنتیبیوتیکهای پنیسیلین (100 درصد)، کوآموکسیکلاو (100 درصد)، آمپیسیلین (100 درصد) و سفتیراکسون (100 درصد) داشتند. شیوع مقاومت برعلیه ایمیپنم (52/10 درصد) و کلرامفنیکل (68/23 درصد) کمتر از سایر آنتیبیوتیکها بود. فراوانترین انتروتوکسینهای ردیابی شده در ایزولههای استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین، SEA (15/63 درصد) و SEB (26/52 درصد) بودند. حضور همزمان چند ژن کد کننده انتروتوکسین و مقاومت چندگانه برعلیه چندین آنتیبیوتیک در سوش های استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین جدا شده از نمونههای سبزیجات و سالاد نشان دهنده بروز یک مشکل بهداشتی عمده در این دسته از مواد غذایی است. جلوگیری از تجویز بی رویه آنتیبیوتیکها می تواند خطر استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلین انتروتوکسین زا را در سبزیجات و سالاد کاهش دهد.
کلید واژگان
استافیلوکوکوساورئوس مقاوم به متیسیلینانتروتوکسین
مقاومت آنتیبیوتیکی
سبزیجات
سالاد
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکردIAU, Shahrekord Branch
سازمان پدید آورنده
عضو باشگاه پژوهشگران جوان،کارشناس ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایرانگروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
گروه بهداشت مواد غذائی و بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی
مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران، سازمان غذا و دارو، تهران، ایران




